Antraknoza orzecha włoskiego

Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Gnomonia leptostyla.

Objawy: Pierwsze objawy można zaobserwować na liściach, na których pojawiają się początkowo żółte plamy. Z czasem plamy ulegają nekrozie i stają się szarobrunatne z ciemniejszą obwódką. Na dolnej stronie blaszki liściowej w obrębie plam mogą się pojawić ciemne, drobne punkciki. Objawy w postaci plam mogą pojawić się również na ogonkach liściowych. Silnie porażone liście mogą przedwcześnie opadać. W późniejszym czasie objawy antraknozy występują na łupinach owoców w postaci nieregularnych, brunatno-czarnych plam. Tkanka na łupinie w miejscach plam jest zapadnięta i czasem spękana, a po pewnym czasie pojawiają się na nich czarne punkty zarodników. Porażone zawiązki owoców i owoce przedwcześnie opadają. Na pędach pojawiają się nieregularne plamy. Plamy mogą obejmować cały obwód pędu, powodując wówczas zamieranie pędu ponad miejscem porażenia.

Zapobieganie i zwalczanie:

  • Jesienią wygrabiamy i usuwamy liście. Nie należy przeznaczać ich na kompost.
  • Środki ochrony roślin można stosować zapobiegawczo lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów.

Miesiące występowania i okresy wykonania zabiegów ochrony roślin

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

okres występowania

okres wykonania zabiegu profilaktycznego

okres wykonania zabiegu zwalczającego

Ważne!

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.


AGRECOL © 2018 Wszystkie prawa zastrzeżone.