Bakterioza obwódkowa fasoli

Patogen: Choroba bakteryjna powodowana przez Pseudomonas syringae pv. phaseolicola.

Objawy: Objawy choroby występują na wszystkich nadziemnych częściach fasoli. Najpierw choroba może się rozwijać na siewkach, czego objawem na liścieniach są owalne jasnobrunatne plamy. U dojrzałych roślin na liściach i strąkach początkowo pojawiają się czerwonobrunatne plamki, otoczone obwódką. W późniejszym etapie choroby plamy ciemnieją i zasychają. W czasie wilgotniej pogody ciemne plamki robią się tłuste i pokrywają się śluzem – są to wycieki bakteryjne. Porażeniu ulegają również nasiona znajdujące się w strąkach, czego objawem są żółte plamy na nasionach. Gdy dojdzie do bardzo wczesnej infekcji, nasiona marszczą się, a powstające na nich plamy stają się brunatne. Na pędach pojawiające się plamy są brunatne i wydłużonego kształtu. Rozwojowi choroby sprzyja temperatura 18-20°C. Bakterie przenoszą się wraz z wodą i grudkami skażonej gleby. Na plantację choroba wnoszona jest na zainfekowanym materiale siewnym.

Zapobieganie i zwalczanie:

  • Należy wysiewać zdrowe, kwalifikowane nasiona.
  • Fasolę należy wysiewać w miejscu przewiewnym, umożliwiającym osuszanie po deszczach.
  • Tę chorobę bakteryjną należy zwalczać stosując miedziowe środki ochrony roślin. Środki te należy stosować zapobiegawczo, od pełni fazy kwitnienia (50% kwiatów otwartych) do końca fazy kwitnienia (90% kwiatów przekwitło: widoczne pierwsze strąki).

Miesiące występowania i okresy wykonania zabiegów ochrony roślin

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

okres występowania

okres wykonania zabiegu profilaktycznego

Ważne!

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.


AGRECOL © 2018 Wszystkie prawa zastrzeżone.