Rdza traw

Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Puccinia gramminis.

Objawy: Patogen powodujący chorobę do przejścia pełnego cyklu rozwojowego wymaga dwóch żywicieli – trawy oraz berberysa. Objawy choroby na trawach są widoczne późnym latem oraz jesienią. Na źdźbłach trawy tworzą się małe plamy, pokryte pomarańczowo-brunatnym lub rudawym nalotem zarodników (urediniospor). Gdy kończy się okres wegetacyjny, skupienia zarodników zmieniają barwę na ciemnobrązową lub nawet czarną, ponieważ wytwarzają się zarodniki przetrwalnikowe (teliospory). Te zarodniki zimują na obumarłych częściach traw. Wiosną patogen infekuje berberysa. Na jego liściach na początku pojawiają się pomarańczowoczerwone plamy z ciemnym środkiem. Po pewnym czasie na spodzie tych plam tworzą się rdzawo zabarwione wyrostki w kształcie kubeczków. Zawierają one zarodniki (ecjospory), które przenoszą się na drugiego żywiciela, czyli trawy. Silny rozwój choroby następuje w temperaturze około 20° C i przy dużej wilgotności powietrza.

Zapobieganie i zwalczanie:

  • Trawniki regularnie kośmy, najlepiej raz w tygodniu, aby usunąć porażone części traw oraz nie dopuścić do rozprzestrzeniania się choroby.
  • Optymalne nawożenie sprawi, że rośliny będą bardziej ożywione i odporniejsze na chorobę.
  • Trawnik powinien być zakładany na równych powierzchniach, aby uniknąć zastoisk wodnych.
  • Pierwszy zabieg ochrony roślin należy wykonać z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby. Szczególnie zabiegi należy wykonywać jeżeli panują warunki sprzyjające rozwojowi.

Miesiące występowania i okresy wykonania zabiegów ochrony roślin

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

okres występowania

okres wykonania zabiegu zwalczającego

Polecane produkty na dany problem

Ważne!

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.


AGRECOL © 2018 Wszystkie prawa zastrzeżone.