Szara pleśń na winorośli

Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Botrytis cinerea.

Objawy: Porażeniu ulegają wszystkie nadziemne części winorośli. Najwcześniej infekowane są pąki i młode pędy, które wskutek choroby zamierają. Porażone kwiaty, a także zawiązki owoców w gronach zamierają i odpadają prowadząc do znacznego spadku plonu. Objawem szarej pleśni na liściach są duże, nieregularne czerwonawe plamy na brzegach blaszki liściowej. W późniejszym czasie dochodzi do infekcji pędów, na których tworzą się nekrotyczne plamy. Groźne jest również porażenie szypułek, ponieważ prowadzi to do obsypywania się owoców z gron. Zainfekowane owoce zasychają lub, jeżeli panuje wysoka wilgotność, gniją. Na porażonych owocach rozwija się biały nalot grzybni, który stopniowo pokrywa się szarym, pylistym nalotem złożonym z zarodników konidialnych. Zarodniki te przyczyniają się do kolejnych infekcji, dlatego z porażonych owoców, podczas kontaktu z innymi częściami rośliny, patogen szybko się rozprzestrzenia. Choroba może się rozwijać również na owocach po ich zbiorze. Owoce źle przechowywane poza chłodnią w zbyt wysokiej temperaturze zaczynają gnić, a następnie pojawia się na nich charakterystyczny pylisty nalot zarodników. Sąsiadujące z nimi pozostałe owoce bardzo szybko zostają zainfekowane. Grzyb zimuje lub rozwija się saprotroficznie na porażonych martwych szczątkach roślin, ściółce oraz chwastach, skąd wiosną dokonuje infekcji.

Zapobieganie i zwalczanie:

  • Winorośle należy regularnie przycinać wycinając niepotrzebne i nadmiernie zagęszczające roślinę pędy. Ważne jest również wycinanie latorośli – które zagęszczają roślinę i utrudniają przewietrzanie rośliny, umożliwiając szybsze obsychanie po deszczu.
  • Należy stosować zbilansowane nawożenie dostosowane do potrzeb winorośli, unikając przenawożenia azotem.
  • W miarę możliwości usuwać porażone owoce i inne fragmenty roślin, które są źródłem infekcji wtórnej.
  • Należy unikać podlewania roślin po liściach. Jeżeli planujemy nawadnianie automatyczne najlepiej wybrać nawadnianie kropelkowe, a unikać deszczowania.
  • Po zbiorze owoców powinno się jak najszybciej włożyć je do chłodni.
  • Szara pleśń nawet jeżeli nie jest widoczna występuje w formie utajonej na winorośli, dlatego zabiegi ochrony roślin powinno się przeprowadzać przede wszystkim prewencyjnie.
  • Zabiegi ochrony roślin należy wykonywać od początku kwitnienia. Zaleca się wykonywanie około 4 zabiegów w sezonie, wykorzystując w tym celu środki z różnymi substancjami aktywnymi. Opryski wykonywać zgodnie z instrukcją w etykiecie, mając na uwadze zachowanie okresu karencji, ostatni zabieg na winorośli wykonuje się około 3 tygodnie przed zbiorem owoców.

Miesiące występowania i okresy wykonania zabiegów ochrony roślin

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

okres występowania

okres wykonania zabiegu profilaktycznego

okres wykonania zabiegu zwalczającego

Ważne!

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.


AGRECOL © 2018 Wszystkie prawa zastrzeżone.