Antraknoza orzecha włoskiego
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Gnomonia leptostyla.
Objawy: Pierwsze objawy można zaobserwować na liściach, na których pojawiają się początkowo żółte plamy. Z czasem plamy ulegają nekrozie i stają się szarobrunatne z ciemniejszą obwódką. Na dolnej stronie blaszki liściowej w obrębie plam mogą się pojawić ciemne, drobne punkciki. Objawy w postaci plam mogą pojawić się również na ogonkach liściowych. Silnie porażone liście mogą przedwcześnie opadać. W późniejszym czasie objawy antraknozy występują na łupinach owoców w postaci nieregularnych, brunatno-czarnych plam. Tkanka na łupinie w miejscach plam jest zapadnięta i czasem spękana, a po pewnym czasie pojawiają się na nich czarne punkty zarodników. Porażone zawiązki owoców i owoce przedwcześnie opadają. Na pędach pojawiają się nieregularne plamy. Plamy mogą obejmować cały obwód pędu, powodując wówczas zamieranie pędu ponad miejscem porażenia.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Jesienią wygrabiamy i usuwamy liście. Nie należy przeznaczać ich na kompost.
- Środki ochrony roślin można stosować zapobiegawczo lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów.