Bakterioza obwódkowa fasoli
Patogen: Choroba bakteryjna powodowana przez Pseudomonas syringae pv. phaseolicola.
Objawy: Objawy choroby występują na wszystkich nadziemnych częściach fasoli. Najpierw choroba może się rozwijać na siewkach, czego objawem na liścieniach są owalne jasnobrunatne plamy. U dojrzałych roślin na liściach i strąkach początkowo pojawiają się czerwonobrunatne plamki, otoczone obwódką. W późniejszym etapie choroby plamy ciemnieją i zasychają. W czasie wilgotnej pogody ciemne plamki robią się tłuste i pokrywają się śluzem – są to wycieki bakteryjne. Porażeniu ulegają również nasiona znajdujące się w strąkach, czego objawem są żółte plamy na nasionach. Gdy dojdzie do bardzo wczesnej infekcji, nasiona marszczą się, a powstające na nich plamy stają się brunatne. Na pędach pojawiające się plamy są brunatne i wydłużonego kształtu. Rozwojowi choroby sprzyja temperatura 18-20°C. Bakterie przenoszą się wraz z wodą i grudkami skażonej gleby. Na plantację choroba wnoszona jest na zainfekowanym materiale siewnym.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Należy wysiewać zdrowe, kwalifikowane nasiona.
- Fasolę należy wysiewać w miejscu przewiewnym, umożliwiającym osuszanie po deszczach.
- Tę chorobę bakteryjną należy zwalczać stosując miedziowe środki ochrony roślin. Środki należy stosować zapobiegawczo — od pełni fazy kwitnienia (50% kwiatów otwartych) do końca fazy kwitnienia (90% kwiatów przekwitło: widoczne pierwsze strąki).