Muszka plamoskrzydła na agreście
Gatunek: Muszka plamoskrzydła (łac. Drosophila suzukii) należy do rzędu muchówek.
Objawy: Szkodnik ten występuje w rejonach świata w dużej odległości od Polski. Jednak niedawno odnotowano go również w krajach Europy: Włoszech, Francji, Hiszpanii, Słowenii, Chorwacji. Dlatego istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że można ją spotkać również w Polsce. Muchówki przylatują na plantację w czasie dojrzewania owoców. Szczególnie interesują się owocami o ciemnym wybarwieniu skórki. W tym czasie samice składają jaja (1-3 sztuk) do wnętrza owocu przez uszkodzenia skórki lub przez wykonany otwór. Owoce zasiedlone przez larwy są miękkie, zapadnięte i pomarszczone. Miąższ wydziela specyficzny zapach fermentacji. Rozwój larw trwa 3 – 13 dni, po czym przepoczwarczają się one w owocu lub glebie. Zimują poczwarki w glebie lub w opadłych owocach. Muchówki najlepiej rozwijają się w temperaturze około 20˚C. Powyżej 30˚C samice i samce tracą płodność. W sprzyjających warunkach (temperatura w przedziale 20 – 25˚C) może rozwinąć się nawet kilkanaście pokoleń tego szkodnika.
Wygląd szkodnika: Dorosły osobnik to niewielka muchówka wielkości 2,5-3,5 mm, koloru żółtawobrązowego. Cechą wyróżniającą są duże czerwone oczy, a także ciemna plama na dolnej części skrzydeł samca. Larwy są beznogie, barwy brudnobiałej.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Plantację należy regularnie monitorować. W trakcie zbiorów należy odrzucać wszelkie uszkodzone, pomarszczone i wyglądające niezdrowo owoce. Nie należy wrzucać ich na kompostownik.
- Do zwalczania muszki plamoskrzydłej należy wykorzystywać środki o krótkim okresie karencji, gdyż opryski przeprowadza się niemalże przed zbiorem owoców, ponieważ muchówki składają jaja do dojrzałych owoców. Takim środkiem jest zarejestrowany do upraw ekologicznych SpinTor 240 SC.