Nekroza kory winorośli
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Phomopsis viticola.
Objawy: Choć patogen może porażać wszystkie nadziemne części winorośli, to w polskich warunkach klimatycznych objawy występują głównie na pędach, stąd nazwa choroby – nekroza kory winorośli. W miejscu infekcji pędu powstaje nieregularna, nekrotyczna plama. Z biegiem czasu plama się powiększa i przebarwia na ciemnobrązowo lub czarno. Kora zdrewniałych pędów pęka i łuszczy się, a pęd staje się jaśniejszy. W obrębie plam, przy bliższym przyjrzeniu się, można zaobserwować drobne czarne punkty, nieco zagłębione w tkance – są to twory, w których znajdują się zarodniki. Porażone pędy bardzo łatwo dają się odłamać. Wskutek silnego porażenia pędy u podstawy zasychają. Choroba postępując na kolejne pędy może doprowadzić do zamierania całych krzewów. Nawet mało zaawansowana choroba ma znaczący wpływ na obniżenie kondycji rośliny, a także zmniejszenie jakości i ilości plonu. Grzyb zimuje na porażonych pędach lub w pąkach winorośli. Rozwojowi choroby sprzyjają wysoka wilgotność powietrza oraz długotrwałe opady deszczu.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Niektóre odmiany winorośli są mniej podatne na nekrozę kory winorośli.
- Winorośle należy regularnie przycinać wycinając niepotrzebne i nadmiernie zagęszczające roślinę pędy.
- Należy wycinać i usuwać porażone pędy, które stanowią źródło kolejnych infekcji.
- W uprawie winorośli należy stosować zbilansowane nawożenie azotowe, unikając przenawożenia tym składnikiem.
- Zabiegi ochrony roślin wykonywać zapobiegawczo lub w momencie zaobserwowania pierwszych objawów choroby. Szczególnie zabiegi zapobiegawcze wykonywać, jeżeli panują warunki sprzyjające rozwojowi choroby np. po okresach długotrwałych opadów deszczu. Stosując środki należy pamiętać o zachowaniu okresu karencji.