Opadzina (antraknoza) liści porzeczki
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Drepanopeziza ribis f. sp. rubri.
Objawy: Pierwsze objawy opadziny liści, zwanej także antraknozą, obserwowane są wiosną. Patogen początkowo poraża starsze, dolne liście. Objawem są najpierw niewielkie chlorotyczne plamy, które później przebarwiają się na ciemnobrązowo. W miejscu plam na spodniej stronie liścia widoczne są nabrzmienia skórki, na których pojawiają się ciemne punkciki – są to skupiska zarodników konidialnych. Zarodniki przenoszone z kroplami wody na inne części roślin dokonują infekcji. W warunkach sprzyjających rozwojowi choroby, czyli przy chłodnej pogodzie, dużej wilgotności powietrza lub po długotrwałych opadach deszczu, choroba gwałtownie się rozprzestrzenia. Liczba plam na liściach się zwiększa. Choroba rozwija się również na młodych liściach, ogonkach liściowych, a także młodych owocach. Na owocach objawem są małe, suche, brunatne plamy. Silnie porażone liście żółkną, po czym przedwcześnie opadają. Porażone owoce nie do końca rozwinięte również opadają. Krzewy często już w lipcu zostają całkowicie ogołocone z liści, co powoduje spadek plonu i obniżenie mrozoodporności. Choroba niesie konsekwencje w kolejnym roku uprawy, ponieważ osłabione rośliny słabiej zawiązują pąki kwiatowe na kolejny sezon wegetacyjny.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Spośród wielu odmian porzeczek niektóre wykazują mniejszą podatność na chorobę.
- Podczas zakładania plantacji należy sadzić krzewy porzeczki w prawidłowej rozstawie, aby nie rosły w nadmiernym zagęszczeniu.
- W uprawie porzeczek należy zastosować zrównoważone nawożenie, które jest dostosowane do potrzeb pokarmowych tych roślin.
- Należy regularnie prześwietlać krzewy porzeczek, usuwając nadmiernie zagęszczające roślinę pędy. Umożliwimy w ten sposób ich lepsze przewietrzanie.
- Ponieważ grzyb zimuje na porażonych resztkach roślinnych, wygrabiając i niszcząc opadłe liście, usuniemy źródło infekcji, która mogłaby wystąpic w kolejnym sezonie wegetacyjnym.
- Zabiegi środkiem ochrony roślin można wykonywać od fazy początku rozwoju kwiatostanu (pąki kwiatowe zamknięte w jasnobrązowych łuskach) do końca fazy kwitnienia (wszystkie płatki kwiatów opadły), przed rozwojem zawiązków owoców oraz po zbiorach. Termin należy dostosować w zależności od używanego środka ochrony roślin, kierując się wskazówkami zawartymi w etykiecie danego środka. Zabiegi wykonywać niezwłocznie po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorobowych.