Parch jabłoni
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Venturia inaequalis.
Objawy: Pierwsze objawy obserwuje się na liściach w maju. Na górnej stronie blaszki liściowej powstają oliwkowe plamy, pokryte delikatnym nalotem grzybni z zarodnikami konidialnymi. Plamy na liściach po pewnym czasie brunatnieją, a tkanka w ich obrębie zamiera i może się wykruszać. Później porażeniu ulegają zawiązki owoców i owoce. Na owocach widoczne są ciemne plamy różnej wielkości, ulegające nekrozie. Silnie porażone liście oraz zawiązki owoców przedwcześnie opadają, natomiast owoce korkowacieją, zniekształcają się i pękają. Czasami zdarza się, że patogen poraża również pąki, części kwiatów, ogonki liściowe oraz pędy. Choroba ta może wystąpić w trakcie całego sezonu wegetacyjnego. Jeżeli do porażenia owoców dojdzie tuż przez zbiorem, to w przechowalniach rozwijają się objawy choroby. Na skórce owocu pojawiają się drobne czarne plamy.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Jesienią należy wygrabić i usunąć opadłe z drzew liście, na których zimuje patogen.
- Glebę, po opadnięciu liści, można opryskać 0,5% roztworem mocznika, który przyspiesza rozkład liści.
- Spośród wielu odmian jabłoni i gruszy warto wybierać te najbardziej odporne na parcha.
- Opryski środkami z różnych grup chemicznych wykonuje się zapobiegawczo lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów, co 14 dni. Pierwszy zabieg, od fazy pękania pąka, można wykonać preparatem dodynowym (Syllit 65 WP). Zabiegi preparatami miedziowymi wykonujemy w fazie zielonego pąka. Kolejne zabiegi pozostałymi środkami wykonujemy przed kwitnieniem, w trakcie kwitnienia oraz po nim – zgodnie z instrukcją z etykiety fungicydu.
- Zabiegi ochrony roślin należy powtarzać częściej po deszczowej pogodzie, ponieważ podwyższona wilgotność powietrza sprzyja rozwojowi choroby.