Szara pleśń na borówce
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Botrytis cinerea.
Objawy: Szara pleśń występuje na wszystkich nadziemnych częściach rośliny. Najczęściej porażane są kwiaty, owoce i pędy. Rzadziej dochodzi do infekcji liści, które zwykle porażane są, gdy mają kontakt z chorą tkanką. Porażone kwiaty oraz zawiązki owoców brązowieją, a następnie zamierają. Na zamarłym kwiatostanie może się pojawić po pewnym czasie szary pylisty nalot zarodników. Na pędach w wyniku porażenia szarą pleśnią pojawiają się brązowe plamy, które z czasem mogą obejmować cały obwód pędu. Po pewnym czasie może dojść do zamierania miejsca porażenia, a górna część pędu, odcięta nekrozą, zamiera. Podczas wilgotnej pogody szara pleśń rozwija się również na wierzchołkach pędów. Porażone owoce często wyglądają jakby były zasuszone na krzewie. Marszczą się, a na nich pojawiać się może szary pylisty nalot złożony z zarodników konidialnych. Zarodniki te przyczyniają się do kolejnych infekcji, dlatego z porażonych owoców, podczas kontaktu z innymi częściami rośliny, patogen szybko się rozprzestrzenia.
Choroba może się rozwijać również na owocach po ich zbiorze, szczególnie na źle przechowywanych owocach. Poza chłodnią w zbyt wysokiej temperaturze owoce zaczynają gnić, a następnie pojawia się na nich charakterystyczny pylisty nalot zarodników. Sąsiadujące z nimi pozostałe owoce bardzo szybko zostają zainfekowane. Grzyb zimuje lub rozwija się saprotroficznie na porażonych martwych szczątkach roślin, ściółce oraz chwastach, skąd wiosną dokonuje infekcji.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Spośród wielu odmian borówki można wybrać te mniej podatne na szarą pleśń.
- Należy stosować zbilansowane nawożenie dostosowane do potrzeb borówki, unikając przenawożenia azotem.
- Jeżeli do nawożenia używamy obornika powinien on być przekompostowany, ponieważ świeży sprzyja infekcjom.
- Nadmiernie zagęszczające roślinę pędy należy wycinać, ponieważ utrudniają przewietrzanie rośliny.
- Plantację regularnie należy odchwaszczać, gdyż duże chwasty wpływają na mikroklimat wokół krzewów. Utrudniają osuszanie roślin po deszczach, wpływając na długie utrzymywanie się wilgoci na roślinach, co w rezultacie zwiększa ryzyko infekcji.
- W miarę możliwości usuwać porażone owoce i inne fragmenty roślin, które są źródłem infekcji wtórnej.
- Unikać podlewania roślin po liściach. Jeżeli planujemy nawadnianie automatyczne najlepiej wybrać nawadnianie kropelkowe, a unikać deszczowania.
- Po zbiorze owoców powinno się jak najszybciej włożyć je do chłodziarki.
- Prewencyjne zabiegi ochrony roślin należy wykonywać od początku kwitnienia. Kolejne zabiegi wykonywać co 5-7 dni, jeżeli zachodzi taka potrzeba i zauważono objawy choroby. Szczególnie zabiegi należy wykonywać jeżeli panują warunki sprzyjające rozwojowi choroby (wysoka wilgotność powierza). Opryski wykonywać zgodnie z instrukcją w etykiecie, mając na uwadze zachowanie okresu karencji.