Szara pleśń na winorośli
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Botrytis cinerea.
Objawy: Porażeniu ulegają wszystkie nadziemne części winorośli. Najwcześniej infekowane są pąki i młode pędy, które wskutek choroby zamierają. Porażone kwiaty, a także zawiązki owoców w gronach zamierają i odpadają prowadząc do znacznego spadku plonu. Objawem szarej pleśni na liściach są duże, nieregularne czerwonawe plamy na brzegach blaszki liściowej. W późniejszym czasie dochodzi do infekcji pędów, na których tworzą się nekrotyczne plamy. Groźne jest również porażenie szypułek, ponieważ prowadzi to do obsypywania się owoców z gron. Zainfekowane owoce zasychają lub, jeżeli panuje wysoka wilgotność, gniją. Na porażonych owocach rozwija się biały nalot grzybni, który stopniowo pokrywa się szarym, pylistym nalotem złożonym z zarodników konidialnych. Zarodniki te przyczyniają się do kolejnych infekcji, dlatego z porażonych owoców, podczas kontaktu z innymi częściami rośliny, patogen szybko się rozprzestrzenia. Choroba może się rozwijać również na owocach po ich zbiorze. Owoce źle przechowywane: poza chłodnią, w zbyt wysokiej temperaturze – zaczynają gnić, a następnie pojawia się na nich charakterystyczny pylisty nalot zarodników. Sąsiadujące z nimi pozostałe owoce bardzo szybko zostają zainfekowane. Grzyb zimuje lub rozwija się saprotroficznie na porażonych martwych szczątkach roślin, ściółce oraz chwastach, skąd wiosną dokonuje infekcji.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Winorośle należy regularnie przycinać, wycinając niepotrzebne i nadmiernie zagęszczające roślinę pędy. Ważne jest również wycinanie latorośli, które zagęszczają i utrudniają przewietrzanie rośliny, uniemożliwiając szybsze obsychanie po deszczu.
- Należy stosować zbilansowane nawożenie dostosowane do potrzeb winorośli, unikając przenawożenia azotem.
- W miarę możliwości usuwać porażone owoce i inne fragmenty roślin, które są źródłem infekcji wtórnej.
- Należy unikać podlewania roślin po liściach. Jeżeli planujemy nawadnianie automatyczne, najlepiej wybrać nawadnianie kropelkowe, a unikać deszczowania.
- Po zbiorze owoców powinno się je jak najszybciej włożyć do chłodni.
- Szara pleśń nawet jeżeli nie jest widoczna, występuje w formie utajonej na winorośli, dlatego zabiegi ochrony roślin powinno się przeprowadzać przede wszystkim prewencyjnie.
- Zabiegi ochrony roślin należy wykonywać od początku kwitnienia. Zaleca się wykonywanie około 4 zabiegów w sezonie, wykorzystując w tym celu środki z różnymi substancjami aktywnymi. Opryski wykonywać zgodnie z instrukcją w etykiecie, mając na uwadze zachowanie okresu karencji. Ostatni zabieg na winorośli wykonuje się około 3 tygodnie przed zbiorem owoców.