Wciornastki na fasoli

Gatunek: Na fasoli może występować wciornastek grochowiec (łac. Kakothrips robustus) należący do rzędu przylżeńców z rodziny wciornastkowatych.

Objawy: Wciornastek grochowiec żeruje najczęściej na liściach, łodygach i płatkach kwiatów, lecz może również się żywić zawartością pylników. Pierwsze larwy i owady dorosłe pojawiają się w maju. Wyrządzają one szkody, wysysając zawartość komórek roślinnych. Liście opanowane przez wciornastki skręcają się, żółkną i brunatnieją. Wierzchołki roślin wyginają się. Na strąkach pojawiają się początkowo srebrzyste plamki, które z czasem robią się brunatne. Strąki deformują się i nie wytwarzają nasion. W miejscu żerowania wciornastków można zauważyć drobne grudki, będące odchodami wciornastków. Wciornastki najlepiej rozwijają się w warunkach ciepłej, bezdeszczowej pogody. Szkodniki zimują w podłożu, na którym rosły rośliny żywicielskie.

Wygląd szkodnika: Wciornastki wyglądem przypominają niewielkie przecinki z powodu silnie wydłużonego kształtu. Dojrzałe wciornastki grochowce dorastają do 1,8 mm i mają barwę ciemnobrązową do czarnej. Larwy są żółte. Owady dorosłe wciornastków posiadają 2 pary jasnych skrzydeł ze strzępiną.

Zapobieganie i zwalczanie:

  • Po zbiorach fasoli należy usuwać resztki roślinne.
  • Środki ochrony roślin należy stosować natychmiast po zauważeniu dorosłych szkodników lub objawów żerowania. Należy pamiętać o zachowaniu okresu karencji.

Miesiące występowania i okresy wykonania zabiegów ochrony roślin

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

okres występowania

okres wykonania zabiegu zwalczającego

Polecane produkty na dany problem

Ważne!

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.


AGRECOL © 2018 Wszystkie prawa zastrzeżone.