Zamieranie pędów malin
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Didymella applanata. Pełna nazwa choroby to przypąkowe zamieranie pędów malin.
Objawy: Pierwsze objawy choroby można zaobserwować w czerwcu. Patogen poraża pędy w miejscach, z których wyrastają pąki oraz liście. Wokół miejsc infekcji powstają brązowe plamy, stopniowo powiększające się. Z czasem plamy są tak obszerne, że mogą obejmować nawet cały obwód pędu. Tkanka w obrębie plam po pewnym czasie robi się srebrzystoszara, a w połowie lata na zmienionych chorobowo miejscach tworzą się charakterystyczne czarne punkciki. Są to owocniki grzyba, w których rozwijają się zarodniki konidialne służące dalszemu rozprzestrzenianiu się choroby. Porażone pędy słabiej rosną. Na końcu sezonu wegetacyjnego lub wiosną kolejnego sezonu pędy zamierają.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Spośród wielu odmian malin można wybrać te mniej podatne na zamieranie pędów.
- Plantację malin należy zakładać sadząc je w odpowiedniej rozstawie, która zapewni optymalne przewietrzanie i osuszanie roślin. W ten sposób zapobiegniemy infekcjom, którym sprzyja wysoka temperatura i wilgotność.
- Nie należy dopuszczać do nadmiernego zagęszczenia plantacji. W tym celu wycinamy nadmiar pędów oraz regularnie odchwaszczamy plantację.
- Należy stosować zbilansowane nawożenie dostosowane do potrzeb malin, unikając przenawożenia azotem.
- Należy unikać podlewania roślin po liściach. Jeżeli planujemy nawadnianie automatyczne najlepiej wybrać nawadnianie kropelkowe, a unikać deszczowania.
- Po zbiorze owoców z plantacji należy wycinać tuż przy ziemi pędy, które już wydały owoce, pędy dwuletnie, a także wszystkie chore pędy.
- Prewencyjne zabiegi ochrony roślin należy wykonywać przed kwitnieniem. Kolejne zabiegi, jeżeli zachodzi taka potrzeba i zauważono objawy choroby, wykonuje się na początku, w pełni oraz na końcu kwitnienia. Natomiast ostatni zabieg wykonuje się po zbiorze owoców i ścięciu pędów. Opryski wykonywać zgodnie z instrukcją w etykiecie, mając na uwadze zachowanie okresu karencji.