Zgnilizna twardzikowa na fasoli
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Sclerotinia sclerotiorum.
Objawy: Pierwsze objawy zgnilizny twardzikowej mogą wystąpić na fasoli podczas uprawy. Na liściach, łodygach, strąkach, czy też na nasionach — w miejscach porażenia początkowo pojawiają się wodniste, brunatne plamy. W obrębie tych plam tkanka zaczyna gnić, a w warunkach wysokiej wilgotności, wytwarza się biały, puszysty nalot grzybni. Jeżeli panuje sucha pogoda biała pleśń się nie wytwarza, pozostają jedynie przebarwienia tkanek. Choroba rozwija się również na strąkach podczas przechowywania. W miejscu porażenia pojawia się biały, puszysty nalot grzybni. Po pewnym czasie wśród takiego nalotu pojawiają się czarne, twarde grudki wielkości 2-5 mm. Są to formy przetrwalnikowe grzyba – sklerocja, które mogą zalegać w glebie przez wiele lat. W obrębie plam tkanka staje się miękka i gnije. Powstaje bardzo nieprzyjemny zapach. Zgnilizna twardzikowa szybko rozprzestrzenia się na strąki stykające się z ogniskiem choroby. Sklerocja, a także fragmenty grzybni zimują w glebie i na martwych szczątkach, stanowiąc źródło infekcji w przyszłym sezonie.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Po zbiorze roślin, na których wystąpiły objawy choroby należy dokładnie i głęboko przeorać resztki.
- Na dużych plantacjach stosuje się głębokie przyorywanie resztek pożniwnych, co wspomaga i przyspiesza rozkład resztek.
- Uprawiając rośliny żywicielskie zgnilizny twardzikowej należy stosować kilkuletnią przerwę w uprawie.
- Zabiegi ochrony roślin wykonuje się zapobiegawczo stosując odpowiednie środki ochrony roślin.