Ściółkowanie

Ściółkowanie jest zabiegiem prostym, niezbyt kosztownym oraz bardzo ułatwiającym pracę w ogrodzie. Ponadto jest on bardzo korzystny dla naszego ogrodu. Podstawową rolą ściółkowania jest ograniczanie zachwaszczenia jak również zmniejszenie parowania wody z podłoża, ograniczenie erozji a także przyspieszenie nagrzewania gleby.  Ściółki naturalne jak np. siano są dodatkowo źródłem materii organicznej.

Rodzaj ściółki wybrać należy w zależności od celu jaki chcemy osiągnąć i jaka roślina będzie ściółkowana.

ŚCIÓŁKI ORGANICZNE

Żywe ściółki

Jest to w zasadzie uprawa współrzędna rośliny uprawnej z rośliną okrywową. Wsiewka powinny charakteryzować się małą konkurencyjnością w stosunku do rośliny uprawnej, krótkim okresem wschodów oraz zdolnością szybkiego i dokładnego okrywania powierzchni gleby. Roślina okrywowa powinna być niska, mieć niewielkie zapotrzebowanie na wodę i składniki pokarmowe oraz dobrze znosić zacienienie. Na żywe ściółki dobrze nadają się: koniczyna biała, wyka ozima i życica trwała. Żywe ściółki mają duże znaczenie w ochronie biologicznej. Nasilenie szkodników w uprawie kapusty głowiastej, papryki czy pomidora przy uprawie współrzędnej z koniczyną białą (lub innymi niskimi koniczynami) zmniejsza się.

Skoszona trawa

Do mulczowania, a w zasadzie ściółkowania martwą materią organiczną, dobrze nadaje się skoszona wysuszona trawa. Podczas ściółkowania trawą powinniśmy unikać stosowania trawy skoszonej z bardzo zachwaszczonych trawników. Nie należy używać przekwitłych chwastów do mulczowania, gdyż może dojść do wysiewu nasion i powstania zachwaszczenia wtórnego.

słoma

Kora

Innym materiałem pochodzenia roślinnego do ściółkowania może być kora drzewna. Choć tu należy pamiętać, że kora sosnowa zakwasza podłoże, zaś bukowa ma odczyn zasadowy.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Igliwie lub liście

Do ściółkowania roślin iglastych i wrzosowatych dobrze nadaje się igliwie, liście natomiast , które również są dobrym mulczem wyglądają nieestetycznie na rabacie, dlatego są rzadko wykorzystywane.

Słoma

Słoma, kojarzy się prawie każdemu ze ściółkowaniem truskawek. Ogranicza ona zachwaszczenie, ale co najważniejsze izoluje ona owoce od wilgotnego podłoża i ogranicza rozwój chorób grzybowych, szczególnie szarej pleśni.

_DSC7359

Trociny lub zrębki

Świeże trociny i zrębki drewna również często są wykorzystywane do ściółkowania. Należy jednak pamiętać, że rozkładając się na powierzchni gleby pobierają one azot, zubożając tym samym wierzchnią warstwę gleby. Dlatego należy pamiętać o systematycznym nawożeniu rabat ściółkowanych produktami ubocznymi przemysły drzewnego. Czasami możemy spotkać zrębki, które są barwione na różne kolory. Wyglądają one mniej naturalnie, ale wybór jest kwestią gustu.

kora 

ŚCIÓŁKI NIEORGANICZNE

Agrowłóknina

By ograniczyć zachwaszczenie coraz częściej przy zakładaniu rabat i ogrodów używa się agrowłókniny. Jest ona trwała, przepuszczalna dla wody i istotnie wpływa na temperaturę gleby. Często używaną ściółką syntetyczną jest folia. Typowe folie do ściółkowania są dwustronne (z jednej strony czarne, z drugiej strony białe) w zależności od wykorzystania. Biała będzie odbijać światło, zaś czarna będzie je pochłaniać i gleba szybciej się nagrzewa. Wadą w ściółkowaniu folią jest problem jej trwałości oraz późniejszej utylizacji.

agrowloknina

Kamienie

Kamień i tłuczeń w różnych wariantach kolorystycznych. Są bardzo popularne w ogrodach nowoczesnych. Nie są one materiałem tanim, ale za to efektownym. Zazwyczaj rabata ściółkowana jest najpierw agrowłókniną, a następnie przysypana ozdobnymi kamyczkami. Kamienie oraz tłucznie występują w bardzo wielu kształtach oraz kolorach, które można dopasować do charakteru swojego ogrodu.

_DSC4550

Rzadziej stosowane rodzaje ściółek

Do mniej popularnych ściółek organicznych należą: szyszki, węgiel, łuski kakaowe. Jako ściółki nieorganiczne bardzo rzadko stosuje się: kruszoną cegłę, dachówki, szkło kruszone lub otoczkowane.

Możliwości jest wiele, lecz by ściółka spełniała swoje funkcje należy ją prawidłowo rozłożyć. Folia i agrowłóknina musi być rozłożona równomiernie oraz w miarę możliwości powinna być dobrze naciągnięta. Warstwa ściółek takich jak kora, słoma lub inne ściółki organiczne powinna mieć 5-10 cm grubości. Ściółkując drzewa należy uważać, by nie zasypać zbyt grubą warstwą pnia drzewa, gdyż może powodować to choroby grzybowe. W miarę upływu czasu ściółkę należy uzupełniać.

Ściółkować możemy prawie wszystkim, prosta czynność a ile korzyści!

 

Ważne!

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.


AGRECOL © 2018 Wszystkie prawa zastrzeżone.