Wpisz swój adres e-mail, a otrzymasz dostęp do poradnika Środków Ochrony Roślin!

Antraknoza owoców pomidora

Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Colletotrichum coccoides.

Objawy: Pierwsze objawy choroby można zaobserwować u podstawy łodygi pomidora. Wskutek infekcji łodyga zaczyna gnić, czego skutkiem jest żółknięcie i więdnięcie górnej części rośliny. Z czasem cała roślina zamiera. Objawy antraknozy głównie występują na dojrzewających owocach. Szczególnie na infekcję narażone są owoce dojrzałe i zbyt długo pozostające na roślinie. Na owocach pojawiają się wklęsłe, jasnobrązowe plamy, które są strefowane od środka. Na plamach po pewnym czasie pojawiają się czarne drobne twory – sklerocja. W czasie deszczowej pogody na powierzchni porażonych tkanek może się pojawić różowawy nalot z zarodnikami konidialnymi, służącymi rozprzestrzenianiu choroby.

Zapobieganie i zwalczanie:

  • Prawidłowe zmianowanie roślin, czyli nieuprawianie po sobie pomidora na tym samym stanowisku może ograniczyć występowanie choroby.
  • Zabiegi ochrony roślin należy wykonywać zapobiegawczo lub w momencie pojawienia się pierwszych objawów choroby. Zabiegi można wykonywać od fazy całkowicie rozwiniętego pierwszego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy pełnej dojrzałości owoców, pamiętając o zachowaniu okresu karencji.

Miesiące występowania i okresy wykonania zabiegów ochrony roślin

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

okres występowania

okres wykonania zabiegu profilaktycznego

okres wykonania zabiegu zwalczającego

Ważne!

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.


AGRECOL © 2018 Wszystkie prawa zastrzeżone.