Bakteryjna zgorzel leszczyny
Patogen: Choroba bakteryjna powodowana prze Xanthomonas arboricola.
Objawy: Bakterie wnikają do pąków leszczyny, czego objawem są lekko wzniesione, początkowo małe, eliptyczne, ciemnobrunatne plamy pojawiające się na pędach. Plamy powiększają się, obejmując stopniowo cały obwód pędu. Choroba w konsekwencji doprowadza do zamarcia pędu. Na liściach oraz owocach patogen powoduje powstawanie niewielkich, uwilgotnionych, nieregularnych, czerwono-brunatnych plam. W warunkach wysokiej wilgotności bakterie wydostają się wraz z lepką substancją w miejscu pojawienia się plam. Guma zasycha tworząc żółto-brunatne zacieki. Silne porażenie roślin może powodować zgorzele, podłużne pęknięcia i nekrozy kory. Choroba jest szczególnie groźna dla młodych sadzonek, ponieważ może doprowadzić do ich całkowitego zamierania. Starsze okazy są odporniejsze na uszkodzenia spowodowane chorobą, ale osłabienie ich kondycji wskutek choroby, przekłada się na obniżenie plonu. Patogen zimuje na porażonych pąkach i pędach.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Leszczyny na plantacji należy sadzić w luźnej rozstawie, aby zapewnić im przewietrzanie.
- Nawożenie dostosować do potrzeb pokarmowych tych roślin.
- Jesienią wygrabiamy i usuwamy opadłe liście oraz owoce.
- Środki ochrony roślin należy stosować od momentu pękania pąków do czasu kwitnienia kwiatów żeńskich leszczyny (są to pąki, z których wystają charakterystyczne czerwone wypustki – znamiona słupków kwiatu).