Bakteryjna zgorzel orzecha włoskiego
Patogen: Choroba bakteryjna powodowana przez Xanthomonas campestris pv. juglandis.
Objawy: Objawem choroby na liściach są ciemnobrunatne lub czarne nieregularne plamy. Przy dużej ilości plamy łączą się ze sobą tworząc większe powierzchnie. Również na ogonkach liściowych występują nieregularne plamy o czarnym odcieniu. Na porażonych liściach nerwy liściowe mogą przebarwiać się na czarno. Silnie zainfekowanie liście przedwcześnie opadają. Na skórce owoców pojawiają się czarne, delikatnie zagłębione plamy. Zawiązki orzechów znajdujące się w łupinie ulegają całkowitemu zniszczeniu. Na zielonych, niezdrewniałych pędach pojawiają się ciemne smugi, a przy silnym porażeniu zamierają. Porażenie owocu na etapie dojrzewania orzechów powoduje, że orzechy znajdujące się wewnątrz mają cienką skorupkę. Osłabienie kondycji rośliny wskutek choroby przekłada się na obniżenie plonu. Patogen zimuje na porażonych pąkach i pędach. Bakterie wnikają przez naturalne otwory roślin: aparaty szparkowe, przetchlinki, a także przez otwory spowodowane uszkodzeniami powłok chroniących roślinę (np. kory).
Zapobieganie i zwalczanie:
- Należy wycinać zainfekowane pędy, a miejsca po cięciu zdezynfekować i zasmarowywać maścią ogrodniczą.
- Środki ochrony roślin należy stosować od momentu pękania pąków do czasu kwitnienia kwiatów żeńskich (rosnące na krótkopędach po kilka sztuk, okrągłe twory, z wywijającymi się na szczycie zielonymi, pierzastymi „języczkami”).