Kompostowanie jest to najlepsza, ekologiczna metoda odzyskiwania materii organicznej w ogrodzie. Polega ona na zagospodarowaniu resztek roślinnych, które przy pomocy mikroorganizmów przekształcą je w odżywczy kompost – bogate źródło substancji organicznych w formie próchnicy, znajdujące zastosowanie w nawożeniu roślin.
Jak założyć kompostownik w ogrodzie?
Termin zakładania:
Kompostownik zakładamy od wiosny do jesieni.
Wymiary:
Optymalnie przygotowany kompostownik powinien posiadać wymiary podstawy 2,5 m x 3 m i nie przekraczać 2 m wysokości. Jego konstrukcja powinna zwężać się ku górze.
Wilgotność:
Odpady wyrzucane na kompost przykrywamy warstwą ziemi i tworzymy zagłębienie w którym będzie zbierała się woda. W ten sposób utrzymujemy stałą wilgotność, która powinna wynosić ok. 75%. Ustawiamy go w miejscu zacienionym, aby nie przesychał. Co 2-3 miesiące przemieszajmy zawartość kompostownika tak, aby wierzchnia warstwa znalazła się w jej wnętrzu.
Dostęp powietrza:
W procesie rozkładu materii organicznej biorą udział dżdżownice i drobnoustroje tlenowe, dlatego bardzo ważny jest stały dostęp powietrza do zawartości kompostownika. Jeśli będzie uwalniał się zeń nieprzyjemny zapach oznacza to, że kompost jest za mało napowietrzony.
Czas kompostowania
Proces tworzenia kompostu trwa od 12 do 18 miesięcy. Aby skrócić ten proces zastosujmy specjalny nawóz przyspieszający kompostowanie. Gotowy kompost wygląda jak czarna, wilgotna ziemia i ma przyjemny leśny zapach. Zastosowany w ogrodzie poprawia strukturę gleby oraz dostarcza składników pokarmowych.
Podążając za współczesnym trendem Zero Waste możemy stworzyć kompostownik na swoim balkonie, gdy nie posiadamy własnego ogrodu. Wiele osób, z obawy przed przykrym zapachem i muszkami, nie wierzy, że w ogóle to możliwe. Jednak przy spełnieniu kilku warunków jesteśmy w stanie założyć własny kompostownik.
Przede wszystkim musimy się zaopatrzyć w specjalny kompostownik balkonowy, który umożliwi sprawne kompostowanie. Obecnie na rynku jest wiele ładnie komponujących się w otoczeniu kompostowników do zakupienia. Drugą ważną rzeczą są dżdżownice kalifornijskie lub inne, np. zakupione w sklepie wędkarskim dżdżownice. W ogrodzie samoistnie zasiedlają nasze kompostowniki, ale prowadząc kompostownik na balkonie dżdżownice będzie trzeba “wprowadzić” do kompostownika.
Do kompostownika na balkonie nie wrzucamy wszystkich resztek organicznych. Musimy trzymać się określonych zasad, aby resztki w kompostowniku nie gniły, a oddawane były powolnej fermentacji i rozkładowi przez dżdżownice. Do kompostownika takiego nie należy wrzucać: cytrusów, gotowanych warzyw, zadrukowanych papierów, mięsa, odchodów i zbyt wielu owocowych odpadków (z powodu przyciągania muszek). Wrzucamy natomiast: obierki, obierki, fusy kawy i herbaty, skorupki jaj, siano, gałązki, liście, słomę, papier niezadrukowany.
Co pewien czas otwieraj swój kompostownik w celu jego przewietrzenia, lub przemieszaj jego strukturę, aby przekompostowane resztki wymieszać z nową dostawą materii organicznej. Pamiętaj, że kompostownik nie może być, ani za suchy ani zbyt wilgotny. Gdy jest za suchy zroś go nieco wodą, zbyt mokry wzbogać w kawałki kartonów, który pochłonie nadmiar wilgoci.
Zimą proces kompostowania jest utrudniony ze względu na to, że w kompostowniku musi panować temperatura powyżej 10⁰C, aby mogły zachodzić w nim procesy kompostowania, dlatego warto go okryć na zimę styropianem, kocem, lub innym materiałem.
Efektywność kompostowania możemy zwiększyć podlewając kompost specjalnym preparatem Kompost Active, zawierającym specjalne szczepy bakterii.
Ważne!
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.
AGRECOL © 2021 Wszystkie prawa zastrzeżone.