Mączniak prawdziwy winorośli
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Uncinula necator.
Objawy: Porażeniu ulegają wszystkie nadziemne części winorośli. Porażone pąki zamierają, co skutkuje późniejszym obniżeniem plonu. Pierwsze objawy występowania mączniaka prawdziwego można zaobserwować na liściach. Są to plamy białego, mączystego nalotu, który po pewnym czasie szarzeje. Nalot jest trwały i nie znika nawet w warunkach wysokiej czy niskiej wilgotności powietrza. Po pewnym czasie na nalocie można zauważyć drobne czarne punkciki – owocniki grzyba. Tkanki pod nalotem brunatnieją. Pędy w miejscu infekcji, najpierw zmieniają barwę od brązowych do czerwono-brązowych, a potem pojawia się na nich biały nalot. Na porażonych owocach również pojawia się nalot. Dochodzi do uszkodzenia skórki oraz tkanek – owoce pękają. Wówczas zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia szarej pleśni i innych patogenów. Choroba jest szczególnie groźna u winorośli, gdyż może doprowadzić do spadku plonu aż o 80-90%.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Winorośle należy regularnie przycinać, wycinając niepotrzebne i nadmiernie zagęszczające roślinę pędy.
- W uprawie winorośli należy stosować zbilansowane nawożenie azotowe, unikając przenawożenia tym składnikiem.
- Pierwsze zabiegi środkami ochrony roślin u winorośli wykonuje się przed kwitnieniem, jeżeli choroba wystąpiła. Kolejne wykonuje się w odstępach 10-14 dniowych w zależności od występowania choroby.