Mączniak rzekomy winorośli
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Plasmopara viticola.
Objawy: Mączniak rzekomy to najgroźniejsza choroba winorośli. Porażeniu ulegają zielone części winorośli (kwiaty, młode grona, pędy i liście). Na górnej stronie liści pojawiają się nieregularne, ograniczone nerwami, jasnozielone, żółte lub różowawe plamy. Podczas wilgotnej i ciepłej pogody, na spodniej stronie liści, pod plamami, pojawia się biały nalot. Plamy po pewnym czasie brunatnieją i ulegają nekrozie. Silnie zainfekowane liście przedwcześnie opadają. Na zainfekowanych kwiatach pojawia się białoszary nalot, po czym kwiaty brunatnieją, zamierają i opadają. Gdy dojdzie do infekcji szypułek choroba szybko rozprzestrzenia się do owocu powodując jego zamieranie. Mączniak rzekomy poraża głównie młode owoce, na których grzyb występuje w postaci szarego nalotu, który po pewnym czasie staje się zbity i wojłokowaty. Czasem może dojść również do infekcji dojrzałych owoców. Porażone wierzchołki pędów, pokrywają się charakterystycznym nalotem, brunatnieją i zamierają. Wskutek choroby rośliny są bardzo osłabione, co przekłada się na znaczne straty plonu.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Winorośle należy regularnie przycinać wycinając niepotrzebne i nadmiernie zagęszczające roślinę pędy.
- Należy wycinać i usuwać porażone wierzchołkowe części pędów oraz usuwać porażone części roślin, które stanowią źródło infekcji.
- W uprawie winorośli należy stosować zbilansowane nawożenie azotowe, unikając przenawożenia tym składnikiem.
- Należy grabić i usuwać opadłe liście.
- Pierwsze zabiegi u winorośli wykonuje się przed kwitnieniem, jeżeli choroba wystąpiła. Kolejne zabiegi wykonuje się, jeżeli panują warunki sprzyjające rozwojowi choroby.