Mszyca kapuściana
Gatunek: Mszyca kapuściana (łac. Brevicoryne brassicae) to szkodnik z rzędu pluskwiaków równoskrzydłych.
Objawy: Pierwsze mszyce można zaobserwować w czerwcu na liściach roślin kapustnych. Mszyce wysysając soki, powodując deformację oraz zawijanie brzegów liści. Czasami w miejscach ich żerowania można zaobserwować również biało- i różowofioletowe przebarwienia. Mszyce są szczególnie groźne, gdyż żerują głównie na liściach sercowych roślin kapustnych, co wpływa na osłabiony wzrost. Zaatakowane kapusty nie zawiązują główek liściowych lub wytwarzają główki nieforemne. Szkodniki te wytwarzają rosę miodową (spadź), która przyczynia się do wzrostu czarnych grzybów sadzakowych. Mszyca kapuściana przenosi również choroby wirusowe roślin kapustnych.
Wygląd szkodnika: Mszyca kapuściana ma wielkość 1,8-2 mm. Larwy mszyc są barwy popielatej, wskutek pokrycia ciała woskowym nalotem. Cała kolonia mszyc na liściach jest wyraźnie widoczna z powodu popielatej wyróżniającej barwy. Mszyce posiadają na końcu odwłoka dwa charakterystyczne wyrostki – syfony. Larwy mszyc są bezskrzydłe, a dorosłe posiadają 2 pary skrzydeł. Dorosłe, uskrzydlone osobniki są zielone i posiadają czarne plamy na górnej stronie, natomiast głowa i tułów są czarne.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Populacja mszyc jest ograniczana przez organizmy pożyteczne (np. biedronki, złotooki, niektóre bzygowate, niektóre pasożytnicze błonkówki), ale zwykle występują one dość późno, więc zazwyczaj mszyce zdążą wyrządzić już poważne szkody na plantacji.
- W przypadku zauważenia pierwszych mszyc należy wykonać oprysk odpowiednim środkiem ochrony roślin, nie dopuszczając do rozwoju całej kolonii i wyrządzenia znacznych strat.