Mszyce na begonii

Gatunek: Gatunki mszyc występujące na begonii: mszyca ogórkowa, mszyca ziemniaczana, mszyca burakowa oraz mszyca brzoskwiniowa.

Objawy: Mszyce żerują w licznych koloniach na dolnej stronie liści, ogonkach liściowych oraz pędach. Wskutek żerowania mszyc liście żółkną, deformują się, a w przypadku silnych uszkodzeń zasychają i zamierają. Poprzez wysysanie soków z komórek, ogładzają roślinę, doprowadzając do osłabienia wzrostu i kwitnienia. Pierwsze mszyce mogą pojawiać się w maju. Mszyca brzoskwiniowa pojawia się na begonii pod koniec czerwca, natomiast mszyca burakowa na początku lipca. Podczas żerowania mszyce wydzielają lepką rosę miodową – spadź, którą pozostawiają na liściach. Do spadzi przyklejają się wylinki larw mszyc. Mszyce występujące na begonii przenoszą również groźne choroby wirusowe.

Wygląd szkodnika: Mszyce to niewielkie owady wielkości 1,5-3,0 mm. Mają ciało w barwach: żółtych, pomarańczowych, zielonych, różowych, a nawet czarnych. Charakterystyczne dla mszyc jest żerowanie w koloniach, liczących setki osobników. Cechą wyróżniającą mszyce są charakterystyczne dwa wyrostki na końcu odwłoka – syfony. Larwy mszyc są bezskrzydłe, a dorosłe posiadają 2 pary skrzydeł.

Zapobieganie i zwalczanie:

  • Mszyce można spryskiwać naturalnymi preparatami olejowymi, które po pokryciu owada odcinają mu dostęp powietrza, co skutkuje ograniczeniem populacji szkodników.
  • W przypadku zauważenia pierwszych mszyc należy wykonać oprysk odpowiednim środkiem ochrony roślin.

Miesiące występowania i okresy wykonania zabiegów ochrony roślin

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

okres występowania

okres wykonania zabiegu zwalczającego

Polecane produkty na dany problem

Ważne!

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.


AGRECOL © 2018 Wszystkie prawa zastrzeżone.