Mszyce na jabłoni
Gatunki: Gatunki mszyc na jabłoni: mszyca jabłoniowo-babkowa, mszyca jabłoniowo-zbożowa, mszyca jabłoniowa, mszyca jabłoniowo- szczawiowa.
Objawy: Mszyce żerują na różnych częściach jabłoni. Niektóre gatunki mszyc pojawiają się zaraz po ruszeniu wegetacji na pąkach kwiatowych i kwiatach jabłoni. W późniejszym czasie mszyce występują na liściach oraz łodygach młodych przyrostów. Żerując na liściach doprowadzają do ich deformacji, a czasem nawet przebarwień na kolor karminowy. Liście często zawijają się do spodu przez co czasem trudno jest dostrzec te owady. Późną wiosną i latem mszyce mogą występować na „wilkach” oraz odrostach korzeniowych. Mszyce najłatwiej rozpoznać ponieważ żerują w koloniach. Wysysając soki z komórek, ogładzają roślinę, prowadząc do utraty kondycji, co wpływa później na jakość i ilość plonu. Ponadto mszyce wydzielają lepką rosę miodową – spadź, na której rozwijają się czarne grzyby sadzakowe, ograniczające proces fotosyntezy i utrudniające wymianę gazową.
Wygląd szkodnika: To niewielki owad wielkości 2-4 mm. Występuje wiele gatunków mszyc, które mogą mieć kolor od zielonego, przez żółty, pomarańczowy do szarego i czarnego. Charakterystyczne dla mszyc jest żerowanie w koloniach, liczących setki osobników. Cechą wyróżniającą mszyce są charakterystyczne dwa wyrostki na końcu odwłoka – syfony. Larwy mszyc są bezskrzydłe, a dorosłe posiadają 2 pary skrzydeł.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Częściowo można ograniczyć populację wycinając i usuwając pędy z koloniami mszyc.
- W przypadku zauważenia pierwszych mszyc należy wykonać oprysk odpowiednim środkiem ochrony roślin.
Ciekawostki i fakty:
- Słodka spadź, wydzielana przez mszyce, jest atrakcyjnym pożywieniem dla mrówek. Dlatego czasem w towarzystwie mszyc możemy zaobserwować mrówki, które „troszczą się” o mszyce odstraszając drapieżniki. Zwalczając mszyce pozbędziemy się również mrówek.
- Mszyce roznoszą choroby wirusowe, dlatego należy je koniecznie zwalczać, ponieważ chorób wirusowych u roślin nie można wyleczyć.
- Ze spadzi pszczoły wytwarzają miód zwany spadziowym.