Opadzina liści (antraknoza) na agreście
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Drepanopeziza ribis i Drepanopeziza sulariae.
Objawy: Pierwsze objawy opadziny liści obserwowane są na starszych, dolnych liściach. Są to niewielkie chlorotyczne, a później ciemnobrązowe plamy. W miejscu plam na spodniej stronie liścia widoczne są ciemne punkciki – są to skupiska zarodników konidialnych, które przenoszone są przez krople wody na inne części roślin. W warunkach sprzyjających rozwojowi choroby, czyli przy chłodnej pogodzie, dużej wilgotności powietrza lub po długotrwałych opadach deszczu, choroba gwałtownie się rozprzestrzenia. Liczba plam na liściach się zwiększa, zostają zainfekowane również młode liście, ogonki liściowe, a także młode owoce. Na owocach objawem są małe, suche, brunatne plamy. Silnie porażone liście żółkną, po czym przedwcześnie opadają. Porażone owoce, nie do końca rozwinięte również opadają. Krzewy często już w lipcu zostają całkowicie ogołocone z liści, co powoduje spadek plonu i obniżenie mrozoodporności. Choroba niesie konsekwencje na kolejny rok uprawy, ponieważ osłabione rośliny słabiej zawiązują pąki kwiatowe na kolejny sezon wegetacyjny.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Spośród wielu odmian agrestu niektóre wykazują mniejszą podatność na chorobę.
- Podczas zakładania plantacji należy sadzić agrest w prawidłowej rozstawie, aby nie rosły w nadmiernym zagęszczeniu.
- Należy regularnie prześwietlać krzewy agrestu, usuwając nadmiernie zagęszczające roślinę pędy. Umożliwimy w ten sposób ich lepsze przewietrzanie.
- Ograniczymy rozwój choroby wygrabiając opadłe liście. Grzyb zimuje na porażonych resztkach roślinnych. Usuniemy w ten sposób źródło porażenia roślin w kolejnym sezonie wegetacyjnym.
- Plantacje należy regularnie odchwaszczać, aby chwasty nie powodowały nadmiernego zagęszczenia, utrudniając osuszanie przez wiatr.
- Zabieg środkiem ochrony roślin można wykonywać od fazy początku rozwoju kwiatostanu (pąki kwiatowe zamknięte w jasnobrązowych łuskach) do końca fazy kwitnienia (wszystkie płatki kwiatów opadły), przed rozwojem zawiązków owoców oraz po zbiorach. W zależności od terminu, w którym zaobserwowano pierwsze objawy chorobowe.