Przędziorek chmielowiec na pomidorze
Gatunek: Przędziorek chmielowiec (łac. Tetranychus urticae) należy do roztoczy z rodziny przędziorkowatych.
Objawy: Przędziorki występują zarówno w uprawie szklarniowej jak i polowej. Przędziorki żerują na spodniej stronie liści, powodując powstawanie na stronie wierzchniej drobnych żółtych plamek. Z czasem liczba plam się zwiększa, łącząc się w większe powierzchnie. Silnie zaatakowane liście pomiędzy nerwami żółkną, brunatnieją, co w rezultacie prowadzi do zamarcia całego liścia. Przędziorki pozostawiają w miejscach żerowania drobne niteczki przędzy. Szkodliwość przędziorków polega na wysysaniu soków roślinnych, czyli jej ogładzaniu. Silnie zaatakowane rośliny rosną słabo i wydają niskie plony słabej jakości. Rozwojowi przędziorków sprzyja sucha i upalna pogoda.
Wygląd szkodnika: Przędziorki są pajęczakami, które trudno dostrzec gołym okiem. Szkodniki mają wielkość około 0,5 mm i widoczne są dopiero pod dużym powiększeniem. Pierwsze wiosenne przędziorki, które wychodzą z miejsc zimowania są ceglastoczerwone. Natomiast kolejne pokolenia letnie są żółtozielone i na bokach ciała posiadają charakterystyczne dwie plamki.
Zapobieganie i zwalczanie:
- W warunkach naturalnych występują dobroczynki – drapieżne roztocza, które częściowo ograniczają populację przędziorków.
- Do zwalczania przędziorków można też wykorzystać specjalistyczne, naturalne preparaty na bazie olejów, które zalepiając szkodniki odcinają im dostęp powietrza, skutkując ich wyeliminowaniem.
- Po zauważeniu objawów żerowania szkodnika należy wykonać oprysk odpowiednim preparatem, pamiętając o zachowaniu okresu karencji. Środki ochrony roślin powinno się stosować zamiennie, aby uniknąć wystąpienia odporności u przędziorków.