Przędziorek chmielowiec na winorośli
Gatunek: Przędziorek chmielowiec (łac. Tetranychus urticae) należy do roztoczy z rodziny przędziorkowatych.
Objawy: Przędziorki żerują na liściach, wbijając kłujkę w tkankę, pozbawiają roślinę soków. W ślinie przędziorków znajdują się fitotoksyczne enzymy, które pozostawiają po sobie w trakcie żerowania. Pierwszym objawem żerowania przędziorków są bardzo małe żółte plamki na liściach, a następnie zawijanie się brzegów liści do góry. Liście silnie zaatakowanych roślin na początku żółkną, po czym brązowieją, zasychają i przedwcześnie opadają z roślin. Przędziorki, choć są niewidoczne gołym okiem, to łatwo można rozpoznać ich obecność po niteczkach przędzy pozostawianej na roślinie. Silnie zaatakowane rośliny rosną słabo i wydają niskie plony, słabej jakości. Rozwojowi przędziorków sprzyja sucha i upalna pogoda.
Wygląd szkodnika: Przędziorki są pajęczakami, które trudno dostrzec gołym okiem. Szkodniki mają wielkość około 0,5 mm i widoczne są dopiero pod dużym powiększeniem. Pierwsze wiosenne przędziorki, które wychodzą z miejsc zimowania są ceglastoczerwone. Natomiast kolejne pokolenia letnie są żółtozielone i na bokach ciała posiadają charakterystyczne dwie plamki.
Zapobieganie i zwalczanie:
- W warunkach naturalnych występują dobroczynki – drapieżne roztocza, które częściowo ograniczają populację przędziorków.
- Po zauważeniu objawów żerowania szkodnika należy wykonać oprysk odpowiednim preparatem, pamiętając o zachowaniu okresu karencji.