Rak bakteryjny drzew pestkowych na wiśni i czereśni
Patogen: Choroba bakteryjna powodowana przez Pseudomonas syringae.
Objawy: Objawy choroby występują na wszystkich nadziemnych częściach roślin. Pierwsze objawy choroby obserwuje się na kwiatach, które wskutek infekcji brunatnieją i zasychają. Z porażonych kwiatów infekcja postępuje dalej do pędów. Wyraźnie widocznym skutkiem porażenia pędów są wycieki „gumy”. Na porażonych owocach pojawiają się brunatne plamy gnilne. Na liściach początkowo objawy widoczne są pod postacią uwodnionych plam. Następnie tkanka w obrębie plam zamiera i wykrusza się, przez co powstają drobne dziurki. Jesienią bakterie bardzo łatwo wnikają przez liścioślady (blizny po liściach), w tym miejscu bakterie zimują. Wiosną bakterie te powodują zamieranie pąków. Na korze w miejscu infekcji powstają spękania, a kora wokół miejsca porażenia zamiera. Z ran sączą się wycieki gumowe. Zamieranie kory może obejmować nawet cały obwód pnia. Porażone drzewa słabiej plonują, a przy porażeniu pnia mogą całkowicie zamierać.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Silnie porażone drzewa należy usuwać z plantacji, gdyż stanowią źródło porażenia dla kolejnych roślin.
- U roślin, u których rozwój choroby jest mało zaawansowany należy wycinać porażone pędy.
- Również porażoną korę można rozważnie wycinać, aż do zdrowej tkanki.
- Rany po wycinaniu gałęzi i kory należy zabezpieczać maścią ogrodniczą.
- Wiosną w okresie nabrzmiewania pąków można opryskiwać rośliny preparatami miedziowymi.