Szara pleśń malin
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Botrytis cinerea.
Objawy: Szara pleśń to choroba powodująca największe szkody w uprawie malin. Patogen poraża wszystkie części roślin: kwiaty, zawiązki owoców, owoce, a nawet pędy. Porażone kwiaty brunatnieją i zamierają. W miejscach infekcji pędów widoczne są rozległe, jasnobrązowe plamy. Z czasem, gdy pęd drewnieje, tkanka w obrębie plam szarzeje i łuszczy się. Porażone pędy rosną słabo i mają obniżoną mrozoodporność. Na zainfekowanych owocach tworzą się plamy gnilne, a na nich pojawia się biały nalot grzybni, który stopniowo pokrywa się szarym pylistym nalotem złożonym z zarodników konidialnych. Zarodniki te przyczyniają się do kolejnych infekcji, dlatego z porażonych owoców, podczas kontaktu z innymi częściami rośliny, patogen szybko się rozprzestrzenia. Porażone szarą pleśnią młode sadzonki malin mogą zamierać. Choroba może się rozwijać również na owocach po ich zbiorze. Owoce źle przechowywane, poza chłodnią, w zbyt wysokiej temperaturze zaczynają gnić, a następnie pojawia się na nich charakterystyczny pylisty nalot zarodników. Sąsiadujące z nimi pozostałe owoce bardzo szybko zostają zainfekowane. Grzyb zimuje lub rozwija się saprotroficznie na porażonych martwych szczątkach roślin, ściółce oraz chwastach, skąd wiosną dokonuje infekcji.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Spośród wielu odmian malin można wybrać te mniej podatne na szarą pleśń.
- Plantację malin należy zakładać sadząc je w odpowiedniej rozstawie, która zapewni optymalne przewietrzanie i osuszanie roślin. W ten sposób zapobiegniemy infekcjom, którym sprzyja wysoka temperatura i wilgotność.
- Nie należy dopuszczać do nadmiernego zagęszczenia plantacji. W tym celu wycinamy nadmiar pędów oraz regularnie odchwaszczamy plantację.
- Należy stosować zbilansowane nawożenie dostosowane do potrzeb malin, unikając przenawożenia azotem.
- W miarę możliwości należy usuwać porażone owoce i pędy roślin.
- Należy unikać podlewania roślin po liściach. Jeżeli planujemy nawadnianie automatyczne najlepiej wybrać nawadnianie kropelkowe, a unikać deszczowania.
- Po zbiorze owoców powinno się je jak najszybciej włożyć do chłodziarki.
- Po zbiorze owoców z plantacji należy wycinać tuż przy ziemi pędy, które już wydały owoce.
- Prewencyjne zabiegi ochrony roślin należy wykonywać od początku kwitnienia. Kolejne zabiegi wykonywać co 10 dni, jeżeli zachodzi taka potrzeba i zauważono objawy choroby. Zabiegi należy wykonywać, jeżeli panują warunki sprzyjające rozwojowi choroby (wysoka wilgotność powierza). Opryski wykonywać zgodnie z instrukcją w etykiecie, mając na uwadze zachowanie okresu karencji.