Szara pleśń na kapustnych
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Botrytis cinerea.
Objawy: Szara pleśń poraża rośliny kapustowate na polu, a także w trakcie przechowywania. Chorobie sprzyja wysoka wilgotność powietrza oraz długotrwałe opady deszczów. Szara pleśń może wystąpić w każdej fazie rozwojowej rośliny. Na infekcje są szczególnie narażone rośliny, które osiągnęły już dojrzałość zbiorczą, ale nie zostały jeszcze zebrane z pola. Grzyb szybciej infekuje również rośliny, które zostały uszkodzone mechanicznie. W przypadku infekcji siewek kapusty dochodzi do porażenia podstawy łodygi, na której pojawiają się brunatne plamy, po czym rośliny przewracają się i pokrywają się nalotem szarej, pylistej pleśni. Na zainfekowanych główkach kapusty oraz różach brokułów lub kalafiorów powstają brązowe, wodniste plamy. W warunkach wysokiej wilgotności powietrza oraz chłodnej pogody na plamach pojawia się szary pylisty nalot złożony z zarodników konidialnych. Zarodniki te dokonują kolejnych infekcji.
Choroba rozwija się szczególnie intensywnie, gdy rośliny kapustne są bardzo długo przechowywane. Z roślin, na których rozwija się szara pleśń, choroba bardzo szybko rozprzestrzenia się na inne, zdrowe rośliny. Grzyb zimuje lub rozwija się saprotroficznie na porażonych martwych szczątkach roślin, skąd wiosną dokonuje infekcji.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Zebrane rośliny kapustne należy przechować w odpowiednich warunkach (temperaturze 0-1˚C i wilgotności względnej powietrza 90-95%) w zdezynfekowanych skrzyniach.
- Po zbiorze kapustnych należy zniszczyć resztki pozostałe na polu.
- Nasion kapusty nie należy wysiewać zbyt gęsto i zbyt głęboko, gdyż zwiększa to ryzyko wystąpienia infekcji.
- Pierwsze zabiegi wykonać zapobiegawczo, począwszy od początku tworzenia się główek lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby. Opryskiwać szczególnie w fazie rozwoju główek z uwzględnieniem okresu karencji.