Szara pleśń roślin cebulowych
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Botrytis allii i Botrytis cinerea.
Objawy: Choroba rozwija się na różnych częściach nadziemnych roślin: liściach, łodygach oraz kwiatach. Szara pleśń może również wystąpić na cebulach i bulwach po wykopaniu z gruntu, w trakcie ich przechowywania. W miejscu infekcji powstają plamy suche lub gnijące, w zależności od rośliny na której występuje patogen. W warunkach wysokiej wilgotności na porażonych tkankach rozwija się szary, pylący nalot. Najczęściej jednak choroba rozwija się na cebulach w trakcie przechowywania. Na cebulach widoczne są brunatne, wodniste plamy gnilne. Zainfekowana cebula jest miękka w dotyku. Na powierzchni cebuli z upływem czasu pojawia się szary, pylisty nalot. Infekcji sprzyjają uszkodzenia spowodowane przez owady oraz w czasie niewłaściwego transportu. Bardziej podatne na szarą pleśń są także cebule przechowywane w nieodpowiednich, zbyt chłodnych warunkach. Grzyb zimuje lub rozwija się saprotroficznie na porażonych martwych szczątkach roślin, skąd wiosną dokonuje infekcji.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Należy stosować zbilansowane nawożenie dostosowane do potrzeb roślin, unikając przenawożenia azotem.
- Podczas zbioru cebul i bulw należy obchodzić się z nimi ostrożnie, aby nie doszło do uszkodzeń.
- Po zbiorze cebul i bulw — wyselekcjonować zdrowe okazy, a wyrzucić te z widocznymi objawami chorób oraz uszkodzonych.
- Przed rozpoczęciem przechowywania zebranych cebul należy wysuszyć je dobrze na słońcu.
- Cebule najlepiej przechowywać w temperaturze 2-4˚C.
- Podczas przechowywania należy na bieżąco kontrolować stan cebul i odrzucać te chore.
- Zabiegi ochrony roślin wykonywać w momencie zaobserwowania pierwszych objawów choroby. Szczególnie zabiegi należy wykonywać, jeżeli panują warunki sprzyjające rozwojowi choroby (wysoka wilgotność powierza).