Wciornastek tytoniowiec na pomidorze
Gatunek: Wciornastek tytoniowiec (łac. Thrips tabaci) należy do rzędu przylżeńców z rodziny wciornastkowatych.
Objawy: Pierwsze wciornastki mogą się pojawić na plantacjach z końcem maja. Larwy oraz dorosłe osobniki żerują na liściach, kwiatach, owocach oraz pędach. Najczęściej jednak spotykane są na spodniej stronie liści, natomiast objawy żerowania są obserwowane na górnej stronie blaszki liściowej. Wciornastki wysysają zawartość komórek roślinnych, wskutek czego na powierzchni liścia pojawiają się jasnożółte, drobne, okrągłe lub kanciaste plamki. Z czasem plamy brunatnieją, a liść ulega deformacji. W miejscach uszkodzeń widać również drobne, ciemne grudki, będące odchodami wciornastków. Szkodnik może mieć 2 do 4 pokoleń w ciągu sezonu. Szkodniki zimują w resztkach roślinnych.
Wygląd szkodnika: Wciornastki z powodu silnie wydłużonego kształtu przypominają niewielkie przecinki. Owad dorosły wciornastka tytoniowca jest długości do 1,2 mm i barwy od jasnożółtej do czarnej. Larwy są żółte. Dorosłe wciornastki posiadają 2 pary jasnych postrzępionych skrzydeł.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Resztki roślinne po zbiorach pomidorów należy usuwać, gdyż na nich mogą zimować wciornastki.
- Nie powinno się uprawiać pomidorów w sąsiedztwie innych roślin żywicielskich wciornastków, do których należą: cebula, por, kapusta, ziemniak, papryka.
- Do zwalczania wciornastków można też wykorzystać specjalistyczne, naturalne preparaty na bazie olejów, które zalepiając szkodniki odcinają im dostęp powietrza, powodując ich śmierć.
- Środki ochrony roślin stosować natychmiast po zauważeniu dorosłych szkodników lub objawów żerowania. Należy pamiętać o zachowaniu okresu karencji.