Zgnilizna twardzikowa na kapustnych
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Sclerotinia sclerotiorum.
Objawy: Zgnilizna twardzikowa rozwija się na roślinach kapustnych zarówno podczas uprawy jak i w trakcie przechowywania. Na porażonych głąbach, główkach, pędach oraz różach powstają mokre plamy gnilne. Na plamach wytwarza się biały, watowaty nalot grzyba. Po dłuższym czasie wśród takiego nalotu pojawiają się czarne, twarde, nieregularnego kształtu grudki wielkości 2-5 mm. Są to formy przetrwalnikowe grzyba – sklerocja, które mogą zalegać w glebie przez wiele lat. Porażona tkanka staje się miękka, gnije i roztacza bardzo nieprzyjemny zapach. Takie same objawy występują na organach roślin w trakcie przechowywania. Zgnilizna twardzikowa szybko rozprzestrzenia się podczas przechowywania z porażonych części rośliny na zdrowe. Sklerocja, a także fragmenty grzybni zimują w glebie i na martwych szczątkach, stanowiąc źródło infekcji w przyszłym sezonie.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Resztki roślinne oraz porażone rośliny należy zebrać i zniszczyć.
- Na dużych plantacjach stosuje się głębokie przyorywanie resztek pożniwnych, co wspomaga i przyspiesza rozkład resztek.
- Uprawiając rośliny żywicielskie zgnilizny twardzikowej należy stosować kilkuletnią przerwę w uprawie.
- Zabiegi ochrony roślin wykonuje się zapobiegawczo lub w chwili zaobserwowania pierwszych objawów w fazie rozwoju główek z uwzględnieniem okresu karencji.