Zgnilizna twardzikowa na marchwi

Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Sclerotinia sclerotiorum.

Objawy: Zgnilizna twardzikowa rozwija się na korzeniach marchwi podczas przechowywania. Zarówno w pomieszczeniach jak i na pryzmach. Na korzeniach marchwi w miejscu porażenia pojawia się biały, puszysty nalot grzybni. Po dłuższym czasie wśród takiego nalotu pojawiają się czarne, twarde grudki wielkości 2-5 mm. Są to formy przetrwalnikowe grzyba – sklerocja, które mogą zalegać w glebie przez wiele lat. W obrębie plam tkanka staje się miękka i gnije. Powstaje bardzo nieprzyjemny zapach. Zgnilizna twardzikowa szybko rozprzestrzenia się podczas przechowywania na korzenie marchwi stykające się z chorymi korzeniami. Sklerocja, a także fragmenty grzybni zimują w glebie i na martwych szczątkach, stanowiąc źródło infekcji w przyszłym sezonie.

Zapobieganie i zwalczanie:

  • Na dużych plantacjach stosuje się głębokie przyorywanie resztek pożniwnych, co wspomaga i przyspiesza rozkład resztek.
  • W uprawie roślin żywicielskich zgnilizny twardzikowej należy stosować kilkuletnią przerwę w uprawie.
  • Zabiegi ochrony roślin wykonuje się zapobiegawczo stosując odpowiednie środki ochrony roślin.

Miesiące występowania i okresy wykonania zabiegów ochrony roślin

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

okres występowania

okres wykonania zabiegu profilaktycznego

Ważne!

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.


AGRECOL © 2018 Wszystkie prawa zastrzeżone.