Zgnilizna twardzikowa na marchwi
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Sclerotinia sclerotiorum.
Objawy: Zgnilizna twardzikowa rozwija się na korzeniach marchwi podczas przechowywania. Zarówno w pomieszczeniach jak i na pryzmach. Na korzeniach marchwi w miejscu porażenia pojawia się biały, puszysty nalot grzybni. Po dłuższym czasie wśród takiego nalotu pojawiają się czarne, twarde grudki wielkości 2-5 mm. Są to formy przetrwalnikowe grzyba – sklerocja, które mogą zalegać w glebie przez wiele lat. W obrębie plam tkanka staje się miękka i gnije. Powstaje bardzo nieprzyjemny zapach. Zgnilizna twardzikowa szybko rozprzestrzenia się podczas przechowywania na korzenie marchwi stykające się z chorymi korzeniami. Sklerocja, a także fragmenty grzybni zimują w glebie i na martwych szczątkach, stanowiąc źródło infekcji w przyszłym sezonie.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Na dużych plantacjach stosuje się głębokie przyorywanie resztek pożniwnych, co wspomaga i przyspiesza rozkład resztek.
- W uprawie roślin żywicielskich zgnilizny twardzikowej należy stosować kilkuletnią przerwę w uprawie.
- Zabiegi ochrony roślin wykonuje się zapobiegawczo stosując odpowiednie środki ochrony roślin.