Ziemiórki
Gatunek: Ziemiórka pleniówka (łac. Sciara militaris) należy do muchówek.
Objawy: Larwy ziemiórek żerują w podłożu. Czasami można zauważyć białe larwy (do 5 mm długości) z czarną główką w ziemi – szczególnie w wilgotnym podłożu. Młode larwy żywią się martwą materią organiczną w glebie. Starsze larwy początkowo podgryzają drobne korzenie roślin. Po pewnym czasie wgryzają się do środka korzeni wyjadając ich wnętrze i kierując się do szyjki korzeniowej oraz podstawy pędów rośliny. Rośliny z silnie uszkodzonym systemem korzeniowym, słabo pobierają składniki pokarmowe i wodę, co skutkuje żółknięciem i zamieraniem ich nadziemnej części. W miejscach występowania ziemiórek można zaobserwować obecność drobnych, czarnych muchówek unoszących się nad doniczkami lub szybami okien. Muchówki żyją bardzo krótko – tylko 7 dni. W tym czasie składają do podłoża wokół roślin do kilkudziesięciu jaj. W ciągu roku rozwija się kilka pokoleń szkodnika, co może spowodować poważne szkody, szczególnie w uprawach młodych roślin.
Wygląd szkodnika: Ziemiórki to drobne, czarne muchówki (ok. 2–4 mm długości) należące do rodziny Sciaridae. Dorosłe osobniki przypominają miniaturowe komary lub muszki owocówki i najczęściej zauważamy je, gdy wylatują z doniczek podczas podlewania. Choć same muchówki nie żerują na roślinach, ich larwy są już znacznie groźniejsze – uszkadzają korzenie i siewki. Larwy są beznogie, wielkości 6-8 mm, mają czarną głowę i białe, prześwitujące lekko ciało. Przez półprzeźroczyste ciało jest widoczny ciemny przewód pokarmowy.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Do wyłapywania ziemiórek można stosować doniczkowe żółte tablice lepowe, lub okienne pułapki lepowe. Takie pułapki ograniczą populację szkodników, wyłapując dorosłe formy i zapobiegając ich dalszemu rozmnażaniu się.
- Larwy ziemiórek żerują głównie w wierzchniej warstwie gleby. Wymiana całego podłoża lub, w przypadku większych roślin, tylko wierzchniej warstwy podłoża, może zmniejszyć populację szkodnika.
- W zakupionym podłożu mogą już znajdować się larwy ziemiórek. Ziemię przed sadzeniem możesz przelać wrzątkiem lub wyprażyć w piekarniku (ok. 80–100°C przez 30 min).
- Świeżo zakupione rośliny również mogą również posiadać niepożądanych lokatorów, dlatego po zakupie należy wymienić podłoże w doniczce.
- Stosuj lekkie, dobrze przepuszczalne podłoże z drenażem na dnie doniczki.
- Warto od czasu do czasu przesuszyć rośliny, oczywiście w rozsądny sposób, aby nie zasuszyć całkowicie rośliny. W przelewanych regularnie roślinach ziemiórki mają doskonałe warunki do rozwoju, dlatego podlewajmy rośliny z umiarem wg. ich potrzeb. Podlewaj, dopiero gdy wierzchnia warstwa ziemi (1–2 cm) całkowicie przeschnie.