Mini uprawa ziemniaków

Najzdrowsze są młode ziemniaki z naszego własnego ogródka! Jeśli planujesz małą ich uprawę na swoim niewielkim kawałku ziemi, to jest to artykuł właśnie dla Ciebie!

Do Europy ziemniaki przywędrowały wraz z hiszpańskimi konkwistadorami z Południowej Ameryki w XVI wieku. Ziemniak początkowo traktowany był jako ciekawostka przyrodnicza i sprowadzony jako roślina ozdobna (ze względu na ładne, białe lub różowe kwiaty). Uważano, że są to rośliny trujące i poniekąd była to prawda, gdyż cały pęd nadziemny zawiera szkodliwa solaninę. Bulwy ziemniaka zarezerwowane były tylko dla ludzi bogatych, traktowano je jako kosztowny przysmak.

Ziemniaki to rośliny o jadalnych bulwach, osiągające do 100 cm wysokości. Przeciętna bulwa ma 7 cm długości i 4 cm szerokości, białą lub różową skórkę oraz biały lub żółtawy miąższ. Ziemniaki stanowią doskonałe źródło cennej skrobii, białka i składników mineralnych.

ziemniaki, uprawa ziemniaków, choroby ziemniaka

Najzdrowsze są młode ziemniaki z naszego własnego ogródka

Jaką odmianę ziemniaka wybrać?

Wybierając odmianę ziemniaka, należy kierować się walorami smakowymi, plennością i terminem przydatności bulw do zbioru. Warto też wziąć pod uwagę odmiany odporne na choroby, szczególnie na  zarazę ziemniaka i alternariozę. Wybierajmy polskie odmiany, które w naszych warunkach klimatyczno –glebowych lepiej będą plonowały niż odmiany zagraniczne. W ogródkach przydomowych i na działce lepiej uprawiać ziemniaki wczesne, jako nowalijki. Odmiany późne nadają się do przechowywania na zimę, odpowiednio zabezpieczone mogą spoczywać w piwnicy nawet do 6 miesięcy.

ziemniaki, uprawa ziemniaków, choroby ziemniaka

Choroby ziemniaka

Zaraza ziemniaka jest najgroźniejszą i najbardziej rozpowszechnioną chorobą tej rośliny. Wywołuje ją grzyb Phytophthora infestans. Grzyb ten uszkadza nadziemną część roślin, co skutkuje zmniejszeniem powierzchni asymilacyjnej roślin, a w rezultacie – mniejszymi plonami. Porażeniu ulegają również bulwy, które na skutek wtórnej infekcji gorzej się przechowują. Porażenie w 5% nadziemnej części ziemniaka może w sprzyjających warunkach pogodowych prowadzić do całkowitego zniszczenia plantacji w ciągu 1 do 2 tygodni. Przy porażeniu 50-70% powierzchni liści przyrost plonu zostaje całkowicie i nieodwracalnie wstrzymany. Obniżka plonu ziemniaków związana z występowaniem zarazy ziemniaka może sięgać nawet 50%. Zaraza ziemniaka, wraz z alternariozą, są w stanie całkowicie pozbawić nas tak oczekiwanych i smacznych bulw. W przypadku zaobserwowania pierwszych objawów chorobotwórczych należy zastosować środki chemiczne, takie jak Acrobat MZ 69 WG, Ridomil Gold MZ Pepite 67,8 WG lub Cabrio Duo 112 EC*.

Zaraza ziemniaka doprowadziła w latach 40. XIX wieku do wielkiej klęski głodu w Irlandii. Przez kilka lat z rzędu zaraza ziemniaka pustoszyła uprawy, a Wielki Głód sprawił, że z wyspy wyemigrowało około miliona Irlandczyków. Na skutek głodu i jego następstw zmarło ok. półtora miliona osób.

ziemniaki, uprawa ziemniaków, choroby ziemniaka

Uprawa ziemniaków

Ziemniaki są wrażliwe na niskie temperatury, dlatego najlepiej je sadzić, gdy temperatura gleby osiągnie min. 10 stopni Celsjusza – najczęściej w kwietniu. Stanowisko powinno być słoneczne i szybko nagrzewające się. Gleba: bogata w składniki pokarmowe, wilgotna, przepuszczalna, o pH od 5 do 6. Ziemniaki sadzimy co 4 lata na tym samym stanowisku. Jeśli nie będziemy zmieniać stanowiska, plon ziemniaków będzie spadał. Ziemię pod uprawę należy przygotować już jesienią. Przekopujemy ją szpadlem i dodajemy obornik lub kompost. Chwasty usuwamy wraz z korzeniami.

Do sadzenia wybieramy niewielkie sadzeniaki, czyli bulwy o wadze od 50 do 80 g wolne od chorób. Wsadzamy je na głębokość od 4 do 8 cm (zależnie od wielkości sadzeniaków) w rozstawie około 30×60 cm. Ziemniaków zaraz po posadzeniu nie należy podlewać, ponieważ w bulwach mają zgromadzony dostateczny zapas wody. O podlewaniu należy pamiętać jedynie w okresach suszy, bo brak wody w tym czasie będzie skutkował spadkiem plonu.

ziemniaki, uprawa ziemniaków, choroby ziemniaka

Od początku okresu wegetacji konieczne jest regularne usuwanie chwastów, które mogą zagłuszyć wschodzące rośliny oraz spulchnianie międzyrzędzi. Po około 2 tygodniach trzeba utworzyć redliny do 30 cm wysokości. Grządki dobrze jest przykryć folią perforowaną lub agrowłókniną. Zabieg ten przyspieszy termin zbiorów oraz uchroni rośliny przed zimnem i nalotem stonki ziemniaczanej.

Zbiór (potocznie zwany wykopkami) odmian wczesnych, rozpoczynamy z reguły po 8-10 tygodniach od posadzenia, czyli pod koniec czerwca. Przystępując do zbioru należy najpierw ostrożnie odgarnąć ziemię, aby nie ranić bulw. Następnie po kolei wyjmujemy je z ziemi. Wczesne ziemniaki należy spożywać zaraz po zbiorze, bo słabo się przechowują, szybko więdną i tracą smak. Ostatnie zbiory przeprowadzamy, gdy całe nadziemne części roślin zaczną zamierać.

*Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.

Ważne!

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.


AGRECOL © 2018 Wszystkie prawa zastrzeżone.