Sezon ogórkowy – wysiew, uprawa i właściwości ogórków

Ogórki chętnie uprawiamy w naszych ogrodach warzywnych. Mają właściwości orzeźwiające, gaszą pragnienie, pięknie pachną i równie dobrze smakują. Ich uprawa nie jest trudna, dzięki czemu możemy mieć świeże ogórki prosto z warzywnika oraz wspaniały surowiec na zimowe przetwory.

OGÓRKI – WŁAŚCIWOŚCI I SKŁADNIKI ODŻYWCZE

OGÓRKI – WŁAŚCIWOŚCI I SKŁADNIKI ODŻYWCZE

Częścią jadalną ogórka są wydłużone owoce, o skórce gładkiej lub pokrytej brodawkami, wypełnione nasionami. Kolor owoców ma różne odcienie zielonego: od ciemnozielonych po jasne, prawie żółte. Ogórki składają się w 96% z wody, są niskokaloryczne, a ich wartość odżywcza jest na bardzo niskim poziomie. Ogórki z własnej uprawy można bezpiecznie spożywać ze skórką (ma ona najwięcej składników odżywczych). Dzięki dużej zawartości potasu ogórki są polecane przy wszelkich dolegliwościach dróg moczowych, chorobach serca i reumatyzmie. Zawierają też magnez, miedź, mangan oraz niewielkie ilości witaminy C, K i witamin z grupy B.

Przy własnych zbiorach ogórków zwykle wykonujemy z nich kiszonki. A ogórki poddane kiszeniu mają wiele korzystnych właściwości. Przede wszystkim wpływają pozytywnie na mikroflorę bakteryjną, sprzyjającą procesowi trawienia i wzmacniającą odporność organizmu na infekcje.

MIEJSCE POD UPRAWĘ OGÓRKÓW. UPRAWA WSPÓŁRZĘDNA

Ogórek jest rośliną jednoroczną, którą uprawiamy przez bezpośredni siew do gruntu lub z rozsady. Sadzimy go często w tunelach lub w szklarniach. Gleba pod uprawę ogórków powinna być żyzna, bogata w próchnicę, a stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatrów.

W uprawie współrzędnej dobrym sąsiedztwem dla ogórka są: fasola, groch, kapusta, kalarepa, sałata, buraki, szpinak. Źle rośnie w towarzystwie ziemniaków, pomidorów i rzodkiewki.

WYSIEW OGÓRKÓW

Nasiona ogórków sieje się bezpośrednio na grządkę. Nie należy się jednak z tym spieszyć, ponieważ wiosną zdarza się niekorzystne dla nich ochłodzenie powietrza. Nasiona najlepiej wysiewać, gdy temperatura gleby na głębokości 10 cm osiągnie 12°C. Siejemy je gniazdowo, co 15 cm, po 2-3 nasiona w punkcie, na głębokość około 2 cm.

Nasiona najszybciej kiełkują w wilgotnej i ciepłej glebie, wtedy ich wschody są wyrównane. Zwykle zaczynamy sianie ogórków w pierwszej połowie maja, jednak przy zbyt niskiej temperaturze gleby wstrzymujemy się z wysiewem.

UPRAWA OGÓRKÓW Z ROZSADY

Przed wyborem sposobu uprawy warto wziąć pod uwagę, że ogórki są stosunkowo delikatnymi roślinami. Oznacza to, że rozsady łatwo jest uszkodzić podczas przesadzania, a po posadzeniu nie zawsze się one przyjmują.

Uprawa z rozsady jest pracochłonna, ale przyspiesza zbiór owoców o 2, 3 tygodnie. Nasiona siejemy wtedy w drugiej połowie kwietnia do wielodoniczek. Ogórki potrzebują do kiełkowania światła i temperatury w granicach 20-25°C.

Do wielodoniczek wypełnionych w 2/3 substratem torfowym wysiewamy po dwa nasionka, a po wschodach usuwamy słabszą roślinkę. Rozsada jest gotowa do wysadzenia do gruntu po 4 tygodniach. Rośliny powinny mieć po kilka liści właściwych i wysokość 15-25 cm. Tydzień przed wysadzeniem dobrze jest zacząć hartować sadzonki, ograniczając podlewanie i wystawiając je w ciągu dnia na zewnątrz. Ogórki z rozsady sadzimy w rzędach, w odstępach 20-30 cm, a między rzędami w rozstawie 120-130 cm, aby rośliny miały wystarczająco dużo miejsca do rozrastania się. Po posadzeniu należy je obficie podlać.

UPRAWA OGÓRKÓW Z ROZSADY

UPRAWA OGÓRKÓW W TUNELU

W naszych ogródkach ogórki często uprawiane są w tunelach i szklarniach. Taka uprawa pozwala na wcześniejszy ich zbór. Ogórki lubią dużą wilgotność powietrza, a uprawa w tunelach pozwala nam na utrzymanie jej na odpowiednio wysokim poziomie. W uprawie tradycyjnej okrywanie agrowłókniną jest wskazane w pierwszym okresie uprawy, chroni to wysiane rośliny przed wiosennymi przymrozkami, przyspiesza ich wzrost i prawidłowy rozwój. Agrowłókninę należy bezwzględnie zdjąć z początkiem kwitnienia ogórka, ponieważ będzie stanowiła przeszkodę dla owadów zapylających. Ogórki można ściółkować agrowłókniną lub agrotkaniną, co zabezpiecza grządki przed wzrostem chwastów, a także chroni glebę przed nadmiernym parowaniem. Rośliny są wrażliwe na zachwaszczenie, zwłaszcza w pierwszym okresie uprawy. Należy wtedy regularnie usuwać chwasty, wyrywając je ręcznie lub za pomocą motyki.

PODLEWANIE OGÓRKÓW

Ogórki mają płytki system korzeniowy a wytwarzają dużo zielonej masy, wymagają więc stałego i intensywnego podlewania. Najwięcej wody potrzebują w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców. Trzeba je podlewać systematycznie, ponieważ na niedobory wody reagują zrzucaniem zawiązków owoców. Należy pamiętać, żeby do podlewania nie używać bardzo zimnej wody, bo rośliny wtedy reagują zahamowaniem wzrostu i zrzucaniem zawiązków owocowych.

Dobrą praktyką jest unikanie zwilżania liści podczas podlewania – ogranicza to ryzyko wystąpienia chorób grzybowych.

PRZYGOTOWANIE PODŁOŻA I NAWOŻENIE OGÓRKÓW

Ogórki mają wysokie wymagania pokarmowe, dlatego nawożenie jest niezbędnym elementem ich uprawy. Każdy nawóz stosowany przedsiewnie należy dobrze wymieszać z wierzchnią warstwą gleby za pomocą grabi lub szpadla. Można wtedy zastosować organiczny nawóz do warzyw i rozsad Agrecol Natura.

Odczyn gleby mieści się w granicy 6,5 – 7,0 pH. Pamiętajmy, że wapnowania gleby, nie należy przeprowadzać w tym samym roku, co siew, ponieważ ogórki nie lubią gleby świeżo wapnowanej. Warto stosować nawozy mineralne, przeznaczone specjalnie dla warzyw, z odpowiednio dobranymi proporcjami składników pokarmowych. Jednym z nich jest nawóz długo działający do owoców i warzyw Agrecol. Wystarczy zastosować go raz w sezonie, bo dzięki specjalnej otoczce składniki odżywcze uwalniane są przez 180 dni.

Plantacote do owoców i warzyw Agrecol

SEZON OGÓRKOWY

Sezon ogórkowy – czyli zbiór ogórków – zwykle rozpoczynamy już w lipcu, a w zależności od odmiany, może on trwać do końca sierpnia lub początku września. Ogórki szybko dojrzewają, dlatego należy je codziennie przeglądać i zbierać w miarę dorastania. Częsty zbiór korzystnie wpływa na tworzenie się kolejnych zawiązków owocowych. Ogórki powinny być przeznaczone do bieżącego spożycia, ponieważ świeżych nie da się długo przechowywać. Zmianowanie i współrzędna uprawa korzystnie wpływają na ogórki i w dużym stopniu ograniczają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób i szkodników. Jednak profilaktyka nie gwarantuje, że choroby i szkodniki nie wystąpią na naszych warzywach.

Sezon ogórkowy - czyli zbiór ogórków

Po zauważeniu zmian chorobotwórczych na naszych roślinach musimy sięgnąć po środki chemiczne, przed ich zastosowaniem należy dokładnie przeczytać etykietę stosowania danego środka. Do najczęstszych chorób ogórka należą: mączniak prawdziwy ogórka, mączniak rzekomy dyniowatych, bakteryjna kanciasta plamistość ogórka. Natomiast szkodniki to: wciornastek tytoniowiec, mączlik szklarniowy.

Ważne!

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.


AGRECOL © 2018 Wszystkie prawa zastrzeżone.