Brunatna plamistość liści pomidora
Patogen: Choroba grzybowa wywoływana przez Cladosporium fulvum.
Objawy: Początkowo objawy pojawiają się na dolnych liściach pomidora. Wraz z rozwojem choroby porażane są coraz wyżej położone liście, dochodząc aż do liści wierzchołkowych. Na powierzchni liści tworzą się początkowo żółte, około centymetrowe plamy, później stają się brunatne, a ich środek ulega nekrozie. W miarę zwiększania się ilości plam zlewają się ze sobą, tworząc większe nekrozy. Na spodzie liścia w miejscu plam pojawia się aksamitny, obfity szary nalot, który z czasem przybiera barwę brunatną albo nawet fioletową. Porażone liście zamierają i zasychają na roślinie. Patogen może również porażać kwiaty.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Narzędzia, którymi pielęgnujemy pomidory i doniczki, w których rosną rośliny powinny być odkażone. Myjąc je ogrodniczym mydłem potasowym ograniczamy ryzyko wystąpienia infekcji.
- Wysoka wilgotność sprzyja rozwojowi choroby, dlatego podczas podlewania, nie należy zwilżać liści. Ważna również jest odpowiednia rozstawa podczas sadzenia, zapewniająca roślinom lepsze przewietrzanie.
- Po zauważeniu pierwszych objawów choroby należy zastosować odpowiedni środek grzybobójczy.