Wpisz swój adres e-mail, a otrzymasz dostęp do poradnika Środków Ochrony Roślin!

Chowacz szczypiorak na cebuli

Gatunek: Chowacz szczypiorak (łac. Ceutorhynchus suturalis) należy do rzędu chrząszczy z rodziny ryjkowcowatych.

Objawy: Wiosną chrząszcze zaczynają żerować na młodych roślinach, a następnie wygryzają otwór w szczypiorze i składają jaja do wewnątrz. Niewielkie larwy żerując we wnętrzu szczypioru tworzą charakterystyczne, podłużne, równoległe otwory. Szkodniki zeskrobują jedynie miękisz wewnętrzny pozostawiając skórkę, przez co tworzą się prześwitujące okienka. Silnie uszkodzone liście żółkną, zasychają i zamierają. Największe szkody chowacze wyrządzają w maju i czerwcu. Dojrzałe larwy wychodzą z liści i przepoczwarczają się w glebie. Młode chrząszcze pojawiające się w lipcu i sierpniu jeszcze przez pewien czas żerują. Zimują chrząszcze w ściółce, na miedzach, w rowach, skrajach lasów lub w glebie.

Wygląd szkodnika: Chowacz to niewielki chrząszcz wielkości do 3 mm. Ciało ma kolor czarny i jest pokryte szarymi łuskami. Chrząszcz posiada charakterystyczny, dość krótki ryjek. Larwa dorasta do 7 mm wielkości. Jest beznoga i żółtawa z brązową głową.

Zapobieganie i zwalczanie:

  • Resztki po zbiorze cebuli należy zebrać lub głęboko przekopać.
  • Środki ochrony roślin należy stosować w momencie pojawienia się szkodnika, od fazy pierwszego liścia właściwego, nie później niż do momentu osiągnięcia połowy docelowej masy warzywa. Należy pamiętać o zachowaniu okresu karencji, który podany jest w etykiecie danego środka.

Miesiące występowania i okresy wykonania zabiegów ochrony roślin

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

okres występowania

okres wykonania zabiegu zwalczającego

Ważne!

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.


AGRECOL © 2021 Wszystkie prawa zastrzeżone.