Czarna zgnilizna korzeni marchwi
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Thielaviopsis basicola.
Objawy: Marchew jest infekowana przez patogen znajdujący się w glebie. Objawy choroby mogą pojawić się w trakcie uprawy marchwi oraz podczas przechowywania. Do porażenia może dojść już na wczesnym etapie rozwoju, powodując zgorzele siewek i ich zamieranie. U dojrzałych roślin objawem choroby są nieregularne czarne plamy na korzeniach, stopniowo obejmujące całą powierzchnię korzenia. Na powierzchni objawem choroby jest stopniowe żółknięcie i więdnięcie naci marchwi. Najczęściej jednak choroba rozwija się na marchwi po zbiorze korzeni, szczególnie gdy podczas zbioru i mycia korzeni doszło do uszkodzeń skórki. Na powstałych plamach w warunkach wysokiej temperatury i wilgotności może się wytwarzać ciemnoszary, mączysty nalot grzybni. Choroba szybko rozwija się na przechowywanych w folii lub reklamówkach korzeniach marchwi. Często wskutek uszkodzenia tkanek przez czarną zgniliznę, inne patogeny wnikają do korzeni marchwi powodując miękką zgniliznę.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Do wysiewu należy stosować zdrowe, sprawdzone nasiona.
- Należy zachować kilkuletnią przerwę w uprawie marchwi na tym samym stanowisku.
- Podczas zbioru marchwi, szczególnie tej przeznaczonej do przechowywania, należy zachować ostrożność, aby nie uszkodzić korzeni.
- Środki ochrony roślin stosować zapobiegawczo lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby od momentu osiągnięcia przez korzeń średnicy powyżej 0,5 cm do pełnej wielkości. Należy pamiętać o zachowaniu okresu karencji.