Czarna zgnilizna winorośli
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Guignardia bidwellii.
Objawy: Objawy choroby mogą występować na wszystkich zielonych częściach rośliny. Najbardziej podatne na infekcje są młode części rośliny: liście, pędy oraz wąsy czepne. Na porażonych liściach pomiędzy nerwami pojawiają się małe (2-10 mm), brązowo-brunatne plamy. Po pewnym czasie plamy stają się szarawe, a wokół nich powstaje wąska, ciemna obwódka. Bardzo charakterystycznym objawem choroby są pojawiające się na plamach ciemne punkty – piknidia (owocniki grzyba). Tego typu plamy, lecz wydłużonego kształtu powstają także na innych częściach roślin: pędach, wąsach, ogonkach liściowych oraz szypułkach. Plama może odciąć fragment pędu, wąsa czy szypułki co powoduje zamieranie części rośliny ponad miejscem porażenia. Może dojść również do porażenia owoców czego objawem są plamy o średnicy około 1 mm. Wskutek porażenia owoce brązowieją, marszczą się, zasychają i zamieniają się w niebiesko-czarne mumie. Grzyb zimuje w martwych szczątkach winorośli, pozostających na roślinie lub opadłych.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Plantację winorośli należy zakładać ze zdrowych, kwalifikowanych sadzonek.
- Z roślin oraz spod winorośli należy usuwać mumie oraz martwe grona, gdyż na nich zimuje patogen.
- Środki ochrony roślin należy stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy rozwoju 5 liścia do początku fazy dojrzewania jagód (jagody zaczynają się wybarwiać).