Mączniak prawdziwy dyniowatych na cukinii
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Erysiphe cichoracearum i Sphaerotheca fuliginea.
Objawy: Mączniak prawdziwy dyniowatych to groźna choroba cukinii, która może doprowadzić do całkowitego zamarcia rośliny. Pierwsze objawy zazwyczaj pojawiają się w drugiej połowie lata i jesienią. Na liściach zaobserwować można z początku małe, okrągłe skupiska białego nalotu. Z czasem owe skupiska się powiększają i zlewają ze sobą, w wyniku czego liście wyglądają jak obsypane mąką. Nalot z czasem rozprzestrzenia się również na ogonki liściowe i pędy. Rośliny silnie porażone mogą zamierać. Objawy mączniaka prawdziwego występują zarówno na górnej, jak i dolnej stronie blaszki liściowej.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Jeśli co roku obserwujemy objawy mączniaka prawdziwego, wówczas powinniśmy sadzić wyłącznie odmiany o małej wrażliwości na tą chorobę.
- Należy unikać długiego zwilżenia liści w szklarniach i na polu. Z tego powodu rośliny najlepiej sadzić w miejscach dobrze przewietrzanych umożliwiających szybkie osuszanie po deszczu. Natomiast szklarnie, w których uprawiane są cukinie należy regularnie wietrzyć.
- Zainfekowane, zamarłe rośliny należy usuwać, gdyż stanowią źródło infekcji w przyszłości.
- Środki ochrony roślin stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy rozwoju kwiatostanów do końca fazy pełnej dojrzałości owoców, pamiętając o zachowaniu okresu karencji.