Mączniak prawdziwy dyniowatych na ogórku
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Erysiphe cichoracearum i Sphaerotheca fuliginea.
Objawy: Mączniak prawdziwy występuje głównie na ogórkach w uprawie szklarniowej, ale może się pojawić również na ogórkach gruntowych. Zwykle pierwsze objawy choroby występują w fazie owocowania ogórka, czyli od połowy lipca do sierpnia. Na górnej stronie liści pojawiają się plamy białego, mączystego nalotu. Stopniowo nalot rozprzestrzenia się na całej powierzchni liścia, a także na ogonki liściowe i pędy. W przypadku silnego porażenia całe rośliny mogą zamierać, co powoduje utratę plonu. W sprzyjających warunkach czasami na nalocie mogą pojawiać się małe, czarne punkty – otocznie, które sprawują funkcję przetrwalnikową grzyba.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Spośród wielu odmian ogórka, niektóre wykazują odporność na mączniaka prawdziwego.
- Należy unikać długiego zwilżenia liści w szklarniach i na polu. Z tego powodu rośliny najlepiej sadzić w miejscach dobrze przewietrzanych umożliwiających szybkie osuszanie po deszczu. Natomiast szklarnie, w których uprawiane są ogórki należy regularnie wietrzyć.
- Zainfekowane, zamarłe rośliny należy usuwać, gdyż stanowią źródło infekcji w przyszłości. Również po ostatnim zbiorze ogórków należy usunąć rośliny.
- Środki ochrony roślin stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy rozwoju kwiatostanów do końca fazy pełnej dojrzałości owoców, pamiętając o zachowaniu okresu karencji.