Mszyce na marchwi
Gatunek: Na marchwi występują: mszyca marchwiowa ondulująca, mszyca wierzbowo-marchwiowa, mszyca głogowo-marchwiana.
Objawy: Wiosną pierwsze mszyce pojawiają się na młodych marchwiach. Mszyce żerują szczególnie na liściach „sercowych”, czyli tych wyrastających ze środka. Wysysają soki z liści powodując ich deformację, żółknięcie, a w skrajnych przypadkach nawet brunatnienie i zamieranie. Silnie zaatakowane rośliny, zwłaszcza młode, zamierają. Osłabienie czy też zamarcie całości lub części naci marchwi, prowadzi do zahamowania wzrostu korzenia. Plon marchwi może być znacznie obniżony wskutek żerowania mszyc. Mszyce głogowo-marchwiane żerują na szyjce korzeniowej, co widoczne jest w postaci kolonii zgromadzonej na podłożu wokół podstawy naci. Wysysając soki ogładzają roślinę prowadząc do przebarwień, deformacji, więdnięcia naci, a także zahamowania wzrostu korzeni.
Wygląd szkodnika: Mszyce marchwiane są wielkości około 1,5-3 mm. Larwy mszyc są barwy zielonej. Charakterystyczne dla mszyc jest występowanie w koloniach liczących wiele osobników. Mszyce posiadają na końcu odwłoka dwa charakterystyczne wyrostki – syfony. Larwy mszyc są bezskrzydłe, a dorosłe posiadają 2 pary skrzydeł. Dorosłe, uskrzydlone osobniki nieco różnią się barwą od larw, mają zielony odwłok i czarną głowę.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Populacja mszyc jest ograniczana przez organizmy pożyteczne (np. biedronki, złotooki, niektóre bzygowate, niektóre pasożytnicze błonkówki), ale zwykle występują one dość późno, więc mszyce zazwyczaj zdążą już wyrządzić poważne szkody na plantacji.
- W przypadku zauważenia pierwszych mszyc należy wykonać oprysk odpowiednim środkiem ochrony roślin, nie dopuszczając do rozwoju całej kolonii i wyrządzenia znacznych strat.