Szara pleśń na pomidorze

Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Botrytis cinerea.

Objawy: Patogen może występować na wszystkich nadziemnych częściach rośliny. Na łodygach przy ziemi lub w kątach rozwidleń pędów wskutek porażenia szarą pleśnią powstają brunatne plamy. Na plamach powstaje typowy dla szarej pleśni początkowo biały, a później szary pylisty nalot pleśni. Na liściach powstają plamy gnilne, czasem wyraźnie strefowane. Na zainfekowanych owocach tworzą się mokre plamy gnilne, po czym na plamach pojawia się biały nalot grzybni, który stopniowo pokrywa się szarym pylistym nalotem złożonym z zarodników konidialnych. Zarodniki te przyczyniają się do kolejnych infekcji, dlatego z porażonych owoców, podczas kontaktu z innymi częściami rośliny, patogen szybko się rozprzestrzenia. Choroba może się rozwijać również na owocach po ich zbiorze. Szczególnie infekuje owoce, które mają uszkodzoną skórkę lub są poobijane. Wskutek infekcji zaczynają gnić, a następnie pojawia się na nich charakterystyczny pylisty nalot zarodników. Grzyb zimuje lub rozwija się saprotroficznie na porażonych martwych szczątkach roślin, ściółce oraz chwastach, skąd wiosną dokonuje infekcji.

Zapobieganie i zwalczanie:

  • Należy stosować zbilansowane nawożenie dostosowane do potrzeb pomidora, unikając przenawożenia azotem.
  • W uprawie szklarniowej pomidora należy regularnie wietrzyć szklarnię.
  • W miarę możliwości usuwać porażone owoce i inne fragmenty roślin, które są źródłem infekcji wtórnej. Po zbiorze pomidorów usuwać martwe części roślin.
  • Unikać podlewania roślin po liściach. Jeżeli planujemy nawadnianie automatyczne najlepiej wybrać nawadnianie kropelkowe, a unikać deszczowania.
  • Podczas zbioru i transportu owoców pomidora należy obchodzić się z nimi ostrożnie, aby nie doszło do uszkodzeń.
  • Prewencyjne zabiegi ochrony roślin można wykonywać już od momentu pierwszych liści właściwych. Zabiegi zapobiegające rozwojowi choroby wykonywać w momencie zaobserwowania pierwszych objawów choroby. Szczególnie zabiegi należy wykonywać, jeżeli panują warunki sprzyjające rozwojowi choroby (wysoka wilgotność powierza). Opryski wykonywać zgodnie z instrukcją w etykiecie, mając na uwadze zachowanie okresu karencji.

Ważne!

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.


AGRECOL © 2018 Wszystkie prawa zastrzeżone.