Szara pleśń piwonii
Patogen: Choroba grzybowa powodowana przez Botrytis cinerea.
Objawy: Szara pleśń występuje na wszystkich nadziemnych częściach piwonii, na każdym etapie rozwoju rośliny. Pierwsze mogą być infekowane łodygi wyrastające wiosną z ziemi. U nasady łodyg pojawiają się wodniste, szarawe zgnilizny, które wkrótce pokrywają się szarym, pylistym nalotem pleśni. Młode pędy łamią się i przewracają na ziemię. W przypadku infekcji starszych pędów, zgnilizna stopniowo rozprzestrzenia się od podstawy pędu w górę. W ten sposób tworzą się przebarwienia złożone z prążków na przemian jaśniejszych i ciemniejszych. Kolejnym infekcjom mogą ulec pąki kwiatowe, wskutek czego gniją, brązowieją, a następnie czernieją i zasychają. Zgnilizna ta może się rozprzestrzeniać na szypułkę kwiatu. Szara pleśń rozwija się również na kwiatach, za sprawą wilgoci, która gromadzi się w kwiecie (z opadów lub podlewania). W wyniku porażenia płatki kwiatów brązowieją, po czym pojawia się na nich nalot szarej pleśni. Po okresie kwitnienia porażeniu ulec mogą liście, na których pojawiają obszerne plamy gnilne. W warunkach sprzyjających plamy pokrywają się delikatnym nalotem. Rozwojowi choroby sprzyjają: wysoka wilgotnośą i temperatura w przedziale 15-25°C. Podczas gdy przez dłuższy czas panują warunki sprzyjające, pomiędzy płatkami kwiatów wytwarzają się czarne, twarde twory, tzw. sklerocja. Pełnią one funkcję przetrwalnikową w niekorzystnych warunkach środowiska. Grzyb może również przetrwać rozwijając się saprotroficznie na porażonych martwych szczątkach roślin, ściółce oraz chwastach.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Odpowiednie nawożenie roślin specjalistycznymi nawozami, sprawia że rośliny wykazują większą odporność na szarą pleśń.
- Piwonie należy sadzić na stanowiskach słonecznych, przewiewnych.
- Należy na bieżąco obserwować piwonie. W momencie wypuszczania pędów z ziemi, należy wycinać porażone fragmenty roślin. W późniejszym czasie wycinać porażone pąki kwiatowe, kwiaty, liście, pędy. W ten sposób ograniczymy ryzyko infekcji wtórnej.
- Po zakończeniu wegetacji, pędy piwonii należy ściąć i usunąć, gdyż grzyb może rozwijać się i zimować w martwej, rozkładającej się tkance roślin.
- Pierwsze zabiegi ochrony roślin wykonać zapobiegawczo lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby.