Warto mieć swój warzywnik. Mamy wówczas pewność spożywania zdrowych i smacznych warzyw. Ponadto samemu uprawiając warzywa, możemy racjonalnie stosować nawozy i środki ochrony roślin.
Marzec i kwiecień to czas siewu większości warzyw wprost do gruntu. Najczęściej siane w tym terminie są marchewka, pietruszka z przeznaczeniem na nać lub korzeń, groch, cebula, por, rzodkiewka i koper. Nieco później bo pod koniec kwietnia lub na początku maja wysiewa się buraka ćwikłowego, sałatę, rzepę, rzodkiew, szczypiorek. Nie wszystkie warzywa można siać bezpośrednio do gruntu. Wcześniejszej produkcji rozsady, np. na ciepłym parapecie w mieszkaniu, wymagają między innymi takie rośliny jak: bakłażan, cukinia, dynia, papryka i pomidor.
Terminarz uprawy warzyw wysiewanych wprost do gruntu
Warzywo |
Wysiew do gruntu |
Głębokość siewu [cm] |
Rozstawa między roślinami x między rzędami [cm] |
Uwagi |
Burak ćwikłowy |
IV-VI |
1 |
5-7 x 30-50 |
nie lubi przesadzania, do zimowego przechowywania wysiewamy w VI |
Cebula zwyczajna |
III-IV |
1,5 |
3-8 x 30-40 |
częściej uprawiana z dymki |
Cykoria liściowa |
IV-IX |
1 |
25 x 25 |
krótki okres wegetacji, kilka wysiewów w sezonie |
Fasola szparagowa |
koniec IV-VII |
5 |
10 x 40-50 |
krótki okres wegetacji, kilka wysiewów w sezonie |
Groch |
III-IV |
6-8 |
25 x 50 |
zalecany jest wcześniejszy siew |
Jarmuż |
III-IV |
2 |
35 x 40 |
wcześniejsze zbiory uzyskuje się z rozsady |
Kapusta głowiasta |
IV-VI |
2 |
50 x 50 |
wcześniejsze zbiory uzyskuje się z rozsady |
Koper |
III-IX |
1 |
8 x 30 |
krótki okres wegetacji, kilka wysiewów w sezonie |
Marchew |
III-VI |
1 |
5 x 20-30 |
długi okres wegetacji, zalecany jest wcześniejszy siew |
Pietruszka korzeniowa |
III-IV |
1,5 |
5-10 x 20-30 |
długi okres wegetacji, zalecany jest wcześniejszy siew |
Por |
III-IV |
1 |
7 x 30 |
wcześniejsze zbiory uzyskuje się z rozsady |
Roszponka |
III-IV VII-VIII |
1 |
10 x 15 |
może zimować w gruncie |
Rukola |
V-VII |
1 |
15 x 15 |
krótki okres wegetacji, kilka wysiewów w sezonie |
Rzepa |
VII-VIII |
1 |
10 x 25 |
uprawiana jako poplon |
Rzodkiew |
IV, VII |
1,5-2 |
10-15 x 20-30 |
cykl wiosenny lub jesienny |
Rzodkiewka |
III-V, VII-IX |
0,5 |
3 x 15 |
cykl wiosenny lub jesienny |
Skorzonera |
III-V |
2-3 |
25 x 30 |
długi okres wegetacji |
Szczypiorek |
III-IV, VIII |
1,5 |
20 x 30 |
wieloletnia |
Szpinak |
III-IV, VIII-IX |
2 |
3 x 15 |
cykl wiosenny lub jesienny |
(W zależności od odmiany warzyw poszczególne parametry z tabeli mogą się różnić).
Terminarz uprawy warzyw z rozsady
Warzywo |
Siew na rozsadę |
Głębokość siewu [cm] |
Wysadzenie rozsady do gruntu |
Rozstawa między roślinami x między rzędami [cm] |
Uwagi |
Bakłażan |
III-IV |
1 |
V-VI |
50 x 50 |
uprawiana najczęściej pod osłonami |
Brokuł |
III-IV |
1 |
IV-VI |
55 x 65 |
krótki okres wegetacji, zbiór letni bądź jesienny |
Cukinia |
IV |
2,5 |
V |
80 x 100 |
ciepłolubna |
Dynia |
III-IV |
2,5 |
V |
100 x 100 |
ciepłolubna |
Kalafior |
II-VII |
2 |
III-VII |
40 x 50 |
krótki okres wegetacji, kilka wysiewów w sezonie |
Kalarepa |
II-III, IV |
1,5 |
IV-V, VII |
25 x 30 |
na zbiór letni bądź jesienny |
Kapusta |
II-III |
2 |
IV-VI |
40 x 50 |
wcześniejszy zbiór |
Karczoch |
II-III |
1,5 |
koniec V |
100 x 100 |
wieloletnia, plony od II roku |
Melon |
IV |
2,5-3 |
koniec V-VI |
50 x 100 |
długi okres wegetacji, ciepłolubna |
Ogórek |
IV |
2,5 |
V |
45 x 60 |
wymaga rozproszonego światła |
Papryka |
III-IV |
0,5 |
III-IV |
50 x 50 |
długi okres wegetacji, ciepłolubna |
Pomidor |
III-IV |
1 |
V |
40 |
ciepłolubna |
Rabarbar |
III-VIII |
1 |
V-IX |
100 x 100 |
wieloletnia |
Seler korzeniowy i naciowy |
III |
0,5 |
V |
30 |
wolne wschody, długi okres wegetacji |
(W zależności od odmiany warzyw mogą się różnić poszczególne parametry z tabeli).
Przygotowanie podłoża
Przekopaną jesienią lub wiosną ziemię oczyszcza się z kamieni, rozbija grubsze jej bryły i wyrównuje. Następnie równomiernie rozsypuje się nawóz organiczny do warzyw i rozsad Agrecol Natura w dawce 100-150 g na 1 m 2. Po wysypaniu nawozu miesza się go z glebą za pomocą grabi na głębokość około 10 cm. Glebę wyrównuje się wyznacza na niej rzędy o odpowiedniej rozstawie w zależności od gatunku warzyw, które będą uprawiane. Prostą listwę układa się na ziemi i za pomocą tyczki rysuje linię o odpowiedniej głębokości. Rzędy można wyznaczyć również za pomocą dwóch kołków i grubszej nici.
Nasiona sieje się w wyznaczony rowek co kilka-kilkanaście centymetrów w zależności od gatunku i odmiany warzywa. Głębokość siewu powinna być podana na opakowaniu nasion. Najczęściej wysiewa się je na głębokość 1 cm. Należy pamiętać o utrzymaniu wilgotności gleby po zasiewach. Ma to bardzo istotny wpływ na równomierne i szybkie wschody. Brak wody spowoduje, że siewki warzyw szybko obumrą. Nasiona podlewamy konewką z sitkiem tak, aby strumień wody nie wymył ich z podłoża.
Pielęgnacja
Pielęgnacja warzyw rosnących w gruncie polega na regularnym odchwaszczaniu mechanicznym. Służą do tego takie narzędzia ogrodnicze jak np. pazurki, motyki. W uprawach niektórych warzyw można zastosować przedsiewnie środki chwastobójcze, dzięki czemu oszczędzimy sobie pracy w późniejszym okresie.
Pamiętaj! Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.
Nawożenie
Najlepiej jest stosować nawozy specjalnie przeznaczone do warzyw, wówczas ogranicza się ryzyko przenawożenia, a rośliny będą dobrze odżywione i wydadzą obfite plony. Ponadto nawozy do warzyw zostaną lepiej wykorzystane przez uprawiane rośliny i nie będzie dochodziło do strat składników pokarmowych w postaci ich wymywania do głębszych warstw gleby.
Większość warzyw kapustnych i dyniowatych ma duże wymagania pokarmowe. Średnie potrzeby nawozowe mają warzywa psiankowate (jak pomidor, papryka), a najmniejsze warzywa cebulowe, groch, bób, fasola i warzywa liściowe.
Jeden gatunek warzywa można uprawiać na tym samym stanowisku tylko przez jeden sezon. Co 4-5 lat należy zmieniać miejsce uprawy warzyw, co przyczyni się do ograniczenia występowania chorób, szkodników oraz chwastów typowych dla tych upraw.
Ważne!
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.
AGRECOL © 2021 Wszystkie prawa zastrzeżone.